5. maj 2024 08:46

Jerej Borislav Petrić: Vaskrs slavimo u miru sa sobom, u svojim domovima, sa svojim bližnjima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jerej Borislav Petrić: Vaskrs slavimo u miru sa sobom, u svojim domovima, sa svojim bližnjima

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vaskrs predstavlja pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, a pravoslavni vernici bi taj praznik trebalo da proslavljaju u svojim domovima zajedno sa svojim bližnjima u miru sa sobom, u jedinstvu, zajednici i ljubavi, rekao je danas jerej crkve Svetog Proroka Ilije u Beogradu Borislav Petrić.

"Vaskrs proslavljamo kao i svaki drugi praznik samo što je ovaj poseban na mnogo načina. Potrebno je da budemo u miru sa sobom, u jedinstvu, zajednici, ljubavi, u pažnji sa bližnjima, u svojim domovima. Kao sveštenik da pozovem sve da prethodno dođu u Hram Božiji da Uskrs proslavimo zajedno kao jedna velika porodica jer Hram je mesto gde se srećemo kao porodica", rekao je Petrić za Tanjug.

Dodaje da je ove godine primetan veći broj vernika koji poste, a to se pogotovo primetilo tokom druge, treće i četvrte sedmice posta.

"Obično prve i poslednje sedmice posta mi vidimo veliki broj vernika, međutim taj broj nije jenjavao ni tokom ostalih sedmice posta. Sinoć je bilo divno videti veliki broj ljudi u ovom hramu i kako čujem i drugim hramovima prepune crkve, pune vernike koji se pričešćuju. Nije isto kada čovek dođe samo u hram i prisustvuje liturgiji, ili se i pričešti jer je pričešće punoća pravoslavne vere", rekao je Petrić.