30. april 2024 15:38

Fu Hua: Sinhua želi da kroz kvalitetan sadržaj prikaže svetlu budućnost naših odnosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fu Hua: Sinhua želi da kroz kvalitetan sadržaj prikaže svetlu budućnost naših odnosa

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Novinske agencije Sinhua i predsednik Akademskog komiteta "New China Research" Fu Hua poručio je danas na da ta novinska agencija želi da nastavi uspešnu priču o prijateljstvu Srbije i Kine i da kroz visokokvalitetne i multidimenzionalne novinske izveštaje i istraživanja sveobuhvatno prikaže svetlu budućnost kinesko-srpskih odnosa u novoj epohi.

"Savremeni svet danas prolazi kroz velike promene kakvih nije bilo u poslednjih stotinu godina. Svet se menja, vremena se menjaju, istorija se menja i to na dosad neviđen način. Ljudsko društvo se ponovo nalazi na raskrsnici ne znajući kuda će", rekao je Fu na otvaranju medijskog i naučnoistraživačkog seminara Srbije i Kine, u organizaciji novinskih agencija Sinhua i Tanjug, na kojem je predstavljen izveštaj Instituta Sinhua "Izgradnja zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva: Savremeni značaj i opipljiva dostignuća".

Dodaje da novinska agencija Sinhua posebnu važnost pridaje saradnji sa medijima i think tankovima u Srbiji i želi da nastavi priču o prijateljstvu dve zemlje, pomaže u u obotravnoj korisnoj saradnji i da kroz visokokvalitetne i multidimenzionalne novinske izveštaje i istraživanje sveobuhvatno prikaže svetlu budućnost kinesko-srpskih odnosa u novoj epohi.

On je dodao da je predsednik Kine Si Điping, našavši se pred važnim pitanjem kakav svet treba izgraditi i na koji način, pošao od "zajedničke dobrobiti čitavog čovečanstva".

Fu je dodao da je Si inicirao kineski plan izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo i istakao da izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo predstavlja zajedničke interese, zajednička prava i odgovornosti u međunarodnim odnosima zemalja sa različitim društvenim sistemima, različitim ideologijama, različitim kulturama, različitim istorijskim iskustvima i nivoima razvoja u kojoj leži putućnost naroda svih zemalja sveta.

"Izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo jeste centralni koncept diplomatije predsednika Si Đipinga koji izražava pogled na svet, uređenje i sistem vrednosti članova Komunističke partije Kine. Ona je u skladu sa univerzalnim željama naroda svih zemalja i jasno pokazuje pravac napretka svetske civilizacije", naglasio je Fu.

Du je dodao da je od 2013. godine, kada je predsednik Si izašao sa ovom inicijativom, izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo se proširila od kineske inicijative do međunarodnog konsenzusa i iz lepe vizije prerasla je u bogato iskustvo.

"Agencija Sinhua je kineska nacionalna agencija ali i svetska nacionalna agencija. Ona je takođe i nova vrsta tink tenka sa kineskim karakteristikama koje posebnu pažnu posvećuju izučavanju tumačenju i širenju diplomatskih ideja predsednika Sija. Pokrenula je seriju visoko kvalitetnih izveštaja kvalitetnih tink tenkova, poput studije razvoja Pojasa i puta. Srpsko izdanje tink tenka pod nazivom Izgradbha zajedbuce sa zejedničkom budućnošću čovečanstva, najnoviji je rezultat agencije Sinhua u istraživanju i objašnjavanju diplomatske ideje predsednika Sija", rekao je Fu.

Dodao je da u svetu koji se suočava s deficitom mira, bezbednosti, razvoja i upravljanja, Kina istrajava u pogledu na svet i civilizaciju zasnovanu na slozi između zemalja i njihovoj harmoniji i simbiozi.

"Ideja zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo označava da su budućnosti i sudbina svakog naroda, svake države blisko povezane, da zajedno prolaze i kroz dobro i kroz zlo, deli i bogatstvo, ali i patnju, žive u harmoniji i ostvaruju saradnju koje svi dobijaju", rekao je Fu.

On je dodao da je posticanje izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo način da se svaka zemlja izbori sa izazovima, rešava sporove.

"To je kinesko rešenje za uspostavljanje dugotrajnog mira, sveopšte sigurnosti, zajedničkog prosperiteta, otvorenosti, inkluzivnosti, čistog i lepog sveta. Ideja o zajednici sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo koncentrisan je izraz težnje za zajedničkim vrednostima čitavog čovečanstva. Iako su jezici, kulture, misilni okviri, religije i vere različiti, težnja za mirom i prosperitetom svima je zajednički cilj, kao što im je zajednička i težnja za uspostavljanjem ravnopravnog i pravednog sistema i ostvarivanjem demokratskih sloboda", rekao je Fu.

Fu je naglasio da je ideja o zajednici sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo u sebe absorbovala najbolje rezultate integracije različitih civilizacija sveta.

"Ona izražava opšte težnje i zajednička nastojanja čitavog čovečanstva i ujedinjuje zajedničke vrednosne stavove različitih naroda, vera i kultura, povezujući tako zemlje s različitim kulturnim matricama i na različitim stepenima razvoja. Postala je barjak trenda ovog vremena koji vodi čovečanstvo putem napretka. Ideja o zajednici sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo stvorila je realno blagostanje za narode svih zemalja", rekao je Fu.

Fu dodaje da to nije samo ideološki sistem, već sadrži naučno zasnovane praktične smernice i da ideja nije samo fokusirana na rešavanje gorućih problema s kojima se svet suočava, već je posvećena i rešavanju dugoročnog pitanja održivog razvoja ljudskog društva u budućnosti.

"Za poslednjih 11 godina, u okvirima ideje o zajednici sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, kineske inicijative, kao što su inicijativa Pojas i put, inicijativa globalnog razvoja i inicijativa globalne sigurnosti i inicijativa globalne civilizacije, donele su svetu ogromne koristi. U toku istorijskog procesa modernizacije kineskog tipa promovisaćemo i zgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, a kineski narod će zajedno sa ostalim narodima sveta stvarati još bolju budućnost za čitav ljudski rod", rekao je Fu.

Fu ocenjuje da je Kina inicijativom za izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo stala na ispravnu stranu istorije, na stranu napretka čovečanstva.

"Postoji izreka 'Prijateljstvo je plod vremena'. Srbija i Kina su čelični prijatelji koji su prošli kroz dobro i zlo i zajedno ruku pod ruku idu putem modernizacije. To je najslikovitije oličenje i izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo", rekao je Fu.