1. maj 2024 21:51

Skupština Srbije završila rad, nastavak u četvrtak u 9.00 časova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Skupština Srbije završila rad, nastavak u četvrtak u 9.00 časova

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras raspravu o izboru nove vlade na posebnoj sednici, a rad će nastaviti sutra u 9.00 časova.

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević predstavio je danas ekspoze i sastav vlade, a poručio je da će ovo biti vlada kontinuiteta, da će članstvo Srbije u EU biti i dalje spoljnopolitički prioritet, te da će najveći izazov biti očuvanje suvereniteta i celovitosti, odnosno borba za KiM.

On je rekao da će vlada nastaviti da vodi politiku koja će biti zasnovana na političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti.

Vučević je istakao i da je Srbija nakon fiskalne konsolidacije 2014. ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji, a da će će jedan od glavnih prioriteta vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana kroz ekonomsko jačanje i napredovanje.

Poslanici vladajuće koalicije najavili su da će glasati za novu vladu, a opozicija je kritikovala njen sastav. Kada se završi rasprava uslediće glasanje i polaganje zakletve nove vlade, čime počinje da teče njen mandat.

Novi poslanici položili zakletvu u Skupštini Srbije

Novi poslanici kojima je danas potvrđen mandat položili su zakletvu u Skupštini Srbije.

Zakletvu su položili Staša Stojanović, Nataša Ivanović, Nikola Lazić, Igor Jakšić, Dane Stanojčić, Tatjana Petrović Stojković, Mladen Grujić, Nikola Bokan, Branko Vujković, Ilo Mihajlovski, Dragan Ninković, Jelena Bogdanović, Dušan Radosavljević, Igor Braunović, Nataša Bogunović i Rejhan Kurtović.

Oni su došli na upražnjena mesta poslanika koji su zbog prelaska na novu funkciju podneli ostavke.

Skupština potvrdila mandate poslanicima koji dolaze na upražnjena mesta

U Skupstini Srbije danas nešto posle 12.00 časova počela je posebna sednica na kojoj će se razmatrati izbor nove Vlade Srbije.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić na početku zasedanja je konstatovala ostavke 11 poslanika koje je prethodno razmotrio Odbor za za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Konstatovane su ostavke poslanika Dejana Ristića, Zlatibora Lončara, Jelene Žarić Kovačević, Tatjane Macure, Petra Petkovića, Arnoa Gujona, Milana Krkobabića, Ivice Dačić, Novice Tončev, Slavice Đukić Dejanović i Usamea Zukorlića.

Skupština Srbije potvrdila je danas mandate narodnim poslanicima koji će zauzeti poslanička mesta u parlamentu, umesto onih koji su ranije podneli ostavke zbog odlaska na ministarske funkcije.

Predsednica Skupstine Ana Brnabić navela je da su mandati potvrđeni narodnim poslanicima Staši Stojanović, Nataši Ivanović, Nikoli Laziću, Igoru Jakšiću, Danu Stanojčiću, Tatjani Petrović Stojković, Mladenu Grujiću, Nikoli Bokanu, Branku Vujkoviću, Ilu Mihajlovskom, Draganu Ninkoviću, Jeleni Bogdanović, Dušanu Radosavljeviću, Igoru Braunoviću, Nataši Bogunoviću i Rejhanu Kurtoviću. Poslaniku Đorđu Milićeviću konstatovan je prestanak poslaničkog mandata pošto je podneo ostavku. 

Ana Brnabić isključila Borislava Novakovića sa sednice, izrekla i dve opomene

Predsednica Skupštine Srbije isključila je danas sa sednice Skupštine Srbije poslanika Narodnog pokreta Srbije Borislava Novakovića.

Novaković je isključen zato što je prišao mandataru Vlade Srbije Milošu Vučeviću dok je izlagao ekspoze.

"Nemate pravo nikome da prilazite i fizički ugrožavate. Izađite napolje", rekla je Brnabić Novakoviću.

Ona je izrekla opomene poslaniku Demokratske stranke Srđanu Milivojeviću i poslaniku Srpske napredne stranke Radoslavu Milojičiću zbog ometanja govornika i ugrožava slobode govora, zato što su dobacivali dok je Vučević izlagao ekspoze.

Poslanici Novaković i Milivojević su doneli i transparente ispred Vučevića dok je čitao ekspoze, a reagovao je Milojičić.

Marković: Verujem da će svi planovi iz ekspozea biti realizovani

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma čestitao je danas mandataru za sastav vlade Milošu Vučeviću na ekspozeu koji je danas predstavio u Skupštini Srbije, dodajući da je siguran da će svi planovi za naredne četiri godine biti realizovani.

Marković je u raspravi posle predstavljanja ekspozea rekao da ljudi koji živi na selu, odnosno poljoprivredni proizvođači nikada nisu imali bolje uslove za razvoj poljoprivrede i stočnog fonda i ocenio da su subvencije dobre.

"Dobre su ovo subvencije za poljoprivredne proizvođače, za mleko i za poljoprivrednu kulturu i za nabavku priključnih mašina, ali su nam štale prazne. Moj predlog, nije kritika, da vidimo kako da iznađemo mogućnost da pomognemo tim ljudima da li preko neke banke koja će im dati kredit na neki grejs period malo veći, da ti poljoprivredni proizvođači mogu da budu i korisnici tih subvencija", rekao je Marković.

Naveo je da je dobro što su neke uvozne takse, akcize povećane za robu koja se uvozi u Srbiju, a tiče se poljoprivredne proizvodnje.

"Najvažniji je ekonomski napredak jedne države. Ne mogu pojedinci da zaustave to. U kontinuitetu dolaze fabrike, odnosno vlasnici velikog kapitala u Srbiju da otvaraju svoje fabrike. Nemačka poslednjih devet meseci i investitori iz Nemačke imaju najveće interesovanje za Srbiju. Zašto? Zato što postoji politička stabilnost i ekonomska sigurnost", rekao je Marković i najavio da će JS podržati izbor nove vlade.

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je danas u Skupštini Srbije da njegova partija podržava izbor nove Vlade Srbije na čelu sa Milošem Vučevićem i pohvalio što će u novoj izvršnoj vlasti biti tri predstavnika manjinskih naroda.

On je u raspravi posle podnošenja ekspozea zahvalio što Vučević vodi računa o ravnomernom regionalnom razvoju i što će autoput do Crne Gore prolaziti preko Pešteri.

Bačevac je naveo i da je od velikog značaja za rašku oblast da se što pre počne sa izgradnjom brze saobraćajnice od Novog Pazara do Kraljeva, kao i da se izgradi brza pruga poput one od Novog Sada do Beograda.

Kada je u pitanju Ministartsvo turizma na čijem čelu su kadrovi SDPS-a, Bačevac je rekao da je ponosan što je Srbija baš u toj oblasti pokazala najbolje rezultate, da je 2023. godine prijavljen najveći prihod od turizma, kao i to što je više od dva miliona posetilaca boravilo u našoj zemlji.

Pastor: Podržavamo sastav vlade, Vučevićev ekspoze hrabar

Predsednik poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas da oni podržavaju sastav nove Vlade Srbije koji je predložio mandatar Miloš Vučević i ocenio da je njegov ekspoze bio hrabar, jer je govorio o svakoj sferi društvenog života i obuhvatio teme o kojima se u Skupštini ranije nije govorilo ili je to bilo u znatno manjoj meri.

"O svakom susedu, o svakoj susednoj državi Srbije, govorili ste u veoma pozitivnom i afirmativnom tonu, što ja smatram veoma pozitivnim iskorakom. Drago mi je što ste na prvom mestu spomenuli Mađarsku, sa kojom Srbija već više od deset godina gradi strateško partnerstvo", rekao je Pastor.

On je naveo i da je najprirodnije da predsednik najjače političke stranke u Srbiji bude predsednik vlade.

"Pored toga, raduje nas što ste vi iz Autonomne pokrajine Vojvodine, iz Novog Sada i što ste tri puta bili birani za gradonačelnika Novog Sada", kazao je Pastor.