1. maj 2024 09:47

Linta: "Bljesak" je završni čin etničkog čišćenja Srba iz Zapadne Slavonije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Linta: "Bljesak" je završni čin etničkog čišćenja Srba iz Zapadne Slavonije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da je akcija hrvatskih oružanih snaga "Bljesak" bila završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda iz Zapadne Slavonije i da 29 godina od te akcije niko nije ni optužen, a kamoli osuđen.

"Prošlo je 29 godina od zločinačke akcije „Bljesak“ i 33 godine od zločinačkih akcija „Otkos“, „Orkan“ i „Papuk 1991“, a još niko nije odgovarao za masovne zločine protiv našeg naroda. Nisu podignute ni optužnice a kamoli da je neko osuđen. To je jedan od mnogih dokaza da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i u funkciji hrvatske državne politike", saopštio je Linta.

On ističe da se u Hrvatskoj veličaju i slave ratni zločinci i odaju počasti hrvatskim žrtvama a srpske žrtve se ponižavaju, prešućuju i negiraju.

Linta podseća da su hrvatske oružane snage 1. maja 1995. godine izvršile agresiju na srpsku oblast Zapadna Slavonija koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija i da je tokom i posle zločinačke akcije "Bljesak" proterano blizu 20.000 Srba, ubijene ili nestale su 283 osobe, od kojih 114 civila tj. žena, dece i starijih lica preko 60 godina. Među nestalima se vodi još 109 lica.

"Ne sme se zaboraviti činjenica da je većina Srba iz Zapadne Slavonije protjerana do kraja 1991. godine. U leto, jesen i zimu 1991. godine u zločinačkim akcijama hrvatskih paravojnih i policijskih snaga "Otkos", "Orkan" i "Papuk 91" sa oko 80 odsto područja Zapadne Slavonije proterano je više od 70.000 Srba a stradalo je oko 2.000 Srba. Tada je popaljeno, opljačkano i minirano oko 200 srpskih sela", navodi Linta.

Prema njegovom mišljenju, Srbija treba da osnuje posebnu državnu instituciju tj. Memorijalni centar srpskih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije i započne aktivnu borbu za istinu o masovnom stradanju srpskog naroda tokom devedestih godina prošlog veka.