1. maj 2024 12:01

Vučić: Nacionalni stadion biće jedan od tri najlepša u Evropi, na njemu će se igrati finale Lige Evrope 2028.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Nacionalni stadion biće jedan od tri najlepša u Evropi, na njemu će se igrati finale Lige Evrope 2028.

Foto: TANJUG/STR

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Nacionalni stadion mora da bude završen do 1. decembra 2026. godine, da je dogovoreno da se finale Lige Evrope igra na njemu 2028. godine, kao i da će biti jedan od tri najlepša u Evropi.

On je prilikom obilaska pripremnih radova na izgradnji kompleksa EXPO 2027 i novog stadiona rekao da se stadion nalazi na 121 hektar zemljišta i da će za njega biti potrebno 2.400 šipova da se pobode.

"Nije to samo građevina, šipovi idu 25 metara duboko u zemlju da bi se osigurala čvrstina, stabilnost stadiona. Hvala UEFA na mnogo čemu. Finale Lige Evrope 2028. će se igrati u Beogradu na nacionalnom stadionu", rekao je Vučić.

Dodao je da će o imenu stadiona odlučiti građani.

Vučić simbolično polaganjem lopte označio početak izgradnje Nacionalnog stadiona

Postavljanjem lopte sa potpisima legendarnih igrača, ali i sa svojim potpisom, Vučić je simbolično označio početak izgradnje Nacionalnog stadiona u Surčinu. 

Zajedno sa predsednikom Srbije na lopti su se potpisali i postavili kao kamen temeljac predsednika Fudbalskog saveza Srbije Dragana Džajića, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar Zoran Gajić. 

Nacionalni fudbalski stadion imaće oko 52.000 sedišta i biće izgrađen po svim UEFA standardima, a gradiće se po arhitektonskom rešenju Marka Fenvika. 

Nacionalni stadion u Beogradu biti završen do 1. decembra 2026.

Nacionalni stadion po najvišim standardima, Ekspo će biti grad u gradu

Predsednik je istakao da će Nacionalni stadion biti izgrađen po najvišim standardima, dok će zajedno sa objektima za izložbu Ekspo predstavljati grad u gradu.

Vučić je objasnio da će stadion biti najmoderniji i po svim ekološkim propisima, da će imati tri tematska parka, 10.000 parking mesta, te da će se igrati finale lige Evrope 2028. godine upravo na Nacionalnom stadionu.

"Ne postoji lepši stadion u Evropi gde može da se igra. Gradio ga je vrhunski arhitekta Mark Fenvik koji je projektovao stadione u Kataru. Imaće 52.000 mesta, stolice će biti vrhunskog kvaliteta. U pitanju je ozbiljan građevinski projekat", rekao je Vučić tokom obilaska radova na Ekspu i dodao da je za ostvarivanje tog projekta važno da se sačuvaju mir i stabilnost.  

Istakao je da se gradi i pristanište te da će posetioci moći brodovima i čamcima da pristignu na Nacionalni stadion.

Srećan sam što gradimo ovakvu lepoticu

Aleksandar Vučić izjavio je danas da je srećan što se gradi "fudbalska lepotica" - novi nacionalni stadion.

On je na ceremoniji početka radova na izgradnji stadiona rekao da smo sanjali velike snove i za mnoge mislili da se neće ostvariti, da bez njih nema uspeha, kao i da nas čeka mnogo muka u naredne dve i po godine, ali da se to isplati.

"Ponosan sam na Srbiju koja to može. Kada se hvalite rezultatima vi iz fudbalskog saveza, mi nismo time zadovoljni i očekujemo više. Plasman nije nešto što je zadovoljilo naciju, očekujemo pobede nad Nemcima, Dancima i Englezima, dalje kako bude. Ne bismo obavili posao da nismo imali za koga. To radimo za naše ljude, za decu, za one koji će da šutiraju loptu i one koji će to da gledaju", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, oko stadiona će biti tri tematska parka, da dođu tu građani da provode dan sa decom, centar za vodene sportove, Expo2027, rezidencijalni deo, odnosno mnogo toga što nam je kao gradu i zemlji nedostajalo.