1. maj 2024 22:27

Vučević: Vlada koju ću voditi biće vlada kontinuiteta, prvi zahtev odanost otadžbini; KiM neotuđivi deo Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Vlada koju ću voditi biće vlada kontinuiteta, prvi zahtev odanost otadžbini; KiM neotuđivi deo Srbije

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Kandidat za predsednika nove Vlade Srbije Milos Vučević izjavio je danas da će vlada koju će predvoditi biti u najvećoj meri vlada kontinuiteta.

On je u ekspozeu koji podnosi na posebnoj sednici Skupštine Srbije istakao da je naša država nakon fiskalne konsolidacije 2014. ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji.

Vlada će nastaviti da vodi spoljnu politiku koja će biti zasnovana na političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti, a punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj, rekao je on.

Prvi zahtev nove vlade odanost otadžbini

Kandidat za predsednika Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je u Skupštini Srbije sastav svog kabineta i poručio da članovi vlade moraju da budu tim, da će morati uvek da budu spremni da čuvaju nacionalne i vitalne interese Srbije, a da je njegov prvi i jedini zahtev bespogovorna odanost otadžbini.

"Ovo je sastav tima vlade Srbije koje vam predlažem, tima koji ću predvoditi kao prvi među jednakima. Čine ga ljudi različitih političkih profila koje krase raznoliko profesionalno i životno iskustvo. Verujem da će u tome biti naša snaga sposobna da odgovorimo na najrazličitije izazove kojih sasvim izvesno neće manjkati", rekao je Vučević završavajući ekspoze koji je predstaljao tri i po sata.

On je rekao da je zavet sa ovog mesta da ne iznevere narodna očekivanja i da sve svoje umne i fizičke kapacitete stave u korist naroda i otadžbine. "Samo tako ova vlada će biti uspešna. Samo tako ispunićemo narodna očekivanja", istakao je Vučević i pozvao na jedinstvo i slogu jer se nalazimo u prelomnim trenucima kada se mora pokazati ljubav prema otadžbini i predani rad.

"Ko ne bude u mogućnosti da bude vođen ovom mišlju i da pobeđuje za Srbiju, taj nije dostojan ministarskog zvanja. Ovo je odsudna bitka i odsudni moment naše narodne pobede", poručio je Vučević.

On je rekao da od svih članova Vlade Srbije traži ne štede svoje snage. "U toj borbi koja nas čeka, ja im nikad neću govoriti napred, uvek isključivo za mnom. Moramo biti spremni da svakog dana mandata koji nam poverite damo sve za Srbiju. A da svoju jedinu otadžbinu ne damo ni za šta", istakao je Vučević.

On je predložio da Siniša Mali bude prvi potpredsednik vlade i ministar finansija, Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, Irena Vujović, potpredsednik vlade i ministar zaštite životne sredine, Aleksandar Vulin potpredsednik vlade, Aleksandar Martinović ministar poljoprivrede i vodoprivrede, Adrijana Mesarović ministar privrede. Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović-Handanović, ministar rudarstva i energetike, Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Maja Popović, ministar pravde, Jelena Žarić-Kovačević, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Bratislav Gašić, ministar odbrane, Marko Đurić, ministar spoljnih poslova. Tanja Miščević, ministar za evropske integracije, Slavica Đukić-Dejanović ministar prosvete, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milica Đurđević-Stamenkovski ministar za brigu o porodici i demografiju, Zoran Gajić, ministar sporta, Nikola Selaković, ministar kulture, Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, Jelena Begović, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Husein Memić, ministar turizma i omladine, Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija, Darko Glišić, ministar za javna ulaganja. Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura, ministri bez portfelja. Vučević i na kraju pročitao zdravicu kralja Milana Obrenovića upućenu Srbiji.

Dva ugaona kamena - politička nezavisnost i vojna neutralnost

Miloš Vučević rekao je danas u Skupštini Srbije gde predstavlja ekspoze da zbog bura i oluja koje udaraju sa svih strana, spoljna politika mora da bude čvrsto utemeljena na jasnim i opšte prihvatljivim principima.

"Dva ugaona kamena kojima je naše delovanje prema spoljnom svetu omeđio današnji predsednik Republike, stupajući na mesto predsednika vlade, pre deset godina, jesu politička nezavisnost i vojna neutralnost", rekao je Vučević.

Dodao je da su neophodne i potvrđene kolektivne vrednosti kako bi se vodila efikasna politika, a to su jake institucije, vredan rad, najširi mogući društveni konsenzus o ključim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i stabilna i funkcionalna vlada.

"Mir za nas nema cenu i uvek ćemo davati podršku u njegovom dostizanju tamo gde ga danas nažalost nema, odnosno u njegovom očuvanju tamo gde je ugroženo. Kada su u pitanju neki od nas udaljeni delovi sveta, to podrazumeva našu spremnost da uvek pružimo svoje dobre usluge zavađenim stranama, ukoliko same smatraju da takvu ulogu Srbija može da da ili da bude od koristi, kao što je bio slučaj više puta u skorijoj prošlosti", rekao je Vučević.

Punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije

Mandatar za sastav Vlade Srbije izjavio je danas da punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije. 

"Punopravno članstva u EU ostaje strateški cilj Republike Srbije i vlada koju ću predvoditi nastaviće se posvećenim radom na ispunjavanju svih postojećih kriterijuma kroz provođenje reformskih procesa koji su, u krajnjoj liniji, pre svega korisni za naše građane i našu privredu", rekao je Vučević izlažući ekspoze u Skupštini Srbije.

Istakako je da, međutim, ne možemo ignorisati činjenicu da se iz godine u godinu proces pristupanja EU sve više opterećuje novim političkim kriterijumima koji ranije nisu postavljeni. 

"Šta će nam bolji dokaz ovoga o čemu govorimo od toga da je Evropska komisija, ceneći naš napredak u reformskim procesima, već tri godine zaredom preporučuje otvaranje novog klastera pregovaračkih poglavlja sa našom zemljom, ali da se takva odluka blokira na sednicama Evropskog saveta. Jer Srbija ne ispunjava očekivanja pojedinih velikih i moćnih država članica", rekao je Vučević.

Spoljna politika vlade biće utemeljena na odbrani nacionalnih interesa

Miloš Vučević rekao je danas da će spoljna politika vlade koju će predvoditi imati utemeljenje u odbrani nacionalnih interesa Srbije, koji podrazumevaju odbranu teritorijalnog integritet, ali i čuvanje svih razvojnih potencijala zemlje.

Istakao je da su to dva lica na istoj medalji, bez kojih nema izgradnje prosperiteta i bolje budućnosti za decu Srbije i naraštaje koji dolaze.

"Posebno bih istakao značaj strateškog partnerstva Republike Srbije sa Narodom Republikom Kinom, koja će tokom ove godine biti krunisana ratifikacijom i stupanjem na snagu Sporazumom o slobodnoj trgovini, čime će našim privrednicima biti otvorena vrata velikog kineskog tržišta", rekao je Vučević.

Dodao je da je uprkos suprotnim stavovima mnogih na zapadu, za Srbiju Kina prijateljska država, partner i pouzdani saveznik u odbrani teritorijalnog integriteta, i dodao da se srpska pozicija prema politici jedne Kine neće menjati.

Naš najveći izazov biće, bez sumnje, odbrana suvereniteta

Kandidat za predsednika nove Vlade Srbije izjavio je danas da će se ova vlada, od prvih dana svog mandata, suočiti sa ozbiljnim i dalekosežnim spoljnopolitičkim izazovima, dodajući da će u tom smislu, najveći izazov u predstojećem periodu biti, bez sumnje, odbrana suvereniteta i teritorijalne celovitosti zemlje, odnosno borba za Kosovo i Metohiju. 

"Ovih dana postoji sasvim očigledna namera da se još jednom pogazi međunarodno pravo i suverenitet Srbije i da se Priština uvede u članstvo Saveta Evrope. Takvim postupanjem prema našoj zemlji se još jednom potvrdilo da nema nikakvog jedinstvenog slučaja kada je u pitanju jednostrano proglašena lažna država na prostoru naše južne pokrajine", rekao je Vučević u parlamentu.

Taj termin "jedinstveni slučaj" još od 2007. godine do danas naširoko koriste oni koji pokušavaju da nam zemlju cepaju i otimaju, rekao je Vučević.

"Postavlja se pitanje - zašto? Verujem da korišćenje reči jedinstven slučaj za Kosovo i Metohiju zapravo želi da se sakrije ono što je u njihovim normama međunarodnog prava uspostavljen čvrst princip da za Srbiju i Srbe ne važi ni jedna norma ili ni jedan princip tog njihovog međunarodnog prava. Jer samo tako i dalje mogu da se prave nevešti i da tvrde da su principijelni, iako Srbima na jednoj teritoriji osporavaju i oduzimaju isto ona prava koja priznaju i štite za sve druge narode na toj istoj ili neposredno susednoj teritoriji", rekao je Vučević.

Čuvaćemo dobre odnose sa susedima, vodićemo politiku mira

Miloš Vučević poručio je danas da će njegova vlada biti vlada kontinuiteta i da će održavati dobre odnose sa svim susedima, kao i da će njena politika biti politika mira.

Izlažući ekspoze u Skupštini Srbije, Vučević je istakao da je Srbija, posle Nemačke, jedina država u Evropi  koja se graniči sa toliko suseda, što je po mnogo čemu određuje. 

"Više od svega nam je potrebna ideja novog, nacionalnog optimizma, 21. vek za Srbe mora biti vek pobeda, vek rađanja i vek mira. Mi Srbi smo preskupo platili svoju slobodu. U prošlom veku smo izgubili milione života, u pretprošlom smo ginuli gotovo u svakoj generaciji. Pa to su rane koje ne bi mogle da zacele ni daleko brojniji narodi. Zato naša politika mora biti politika mira", poručio je Vučević. 

Dodao je da može jedan svetski sukob da prođe bez nas, Srba, jer, kako je rekao, niti smo zavadili velike, niti ih možemo miriti i nikada više nećemo da stradamo za tuđi račun i u tuđem interesu.

Predložićemo obavezni vojni rok od četiri meseca, jačamo odbrambenu industriju

Mandatar za sastav Vlade Srbije rekao je danas da će ciljevi vlade koju će on predvoditi u oblasti odbrane i bezbednosti u narednom periodu biti jačanje odbrambene industrije i unapređenje razvoja vojske, kao i poboljšanje standarda profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

Vučević je rekao da će biti predloženo služenje vojnog roka od četiri  meseca i da će se donošenje odluke o ponovnom aktiviranju obaveze služenja vojnog roka pozitivno odraziti na jačanju ratnih organizacionih kapaciteta i popunjavanje rezervnog sastava vojske. 

"Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka u periodu od najviše do četiri meseca. Za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i svakako bezbedniju i sigurniju državu", rekao je Vučević. 

Naglasio je da vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već da je to priprema da se sačuva država, kako bi Srbija imala generacije koje znaju da brane svoju zemlju, porodice, majke, očeve, supruge i decu.

Prioritet vlade biće podizanje i očuvanje životnog standarda građana

Vučević je rekao danas da će jedan od glavnih prioriteta nove vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana kroz ekonomsko jačanje i napredovanje, kao i smanjenje stope nezaposlenosti i povećanje plata i penzija. 

"Jaka ekonomija je preduslov za podizanje životnog standarda građana, a Srbija je uprkos izazovima uspela da očuva makroekonomsku stabilnost i ojača svoju ekonomiju. Adekvatnom ekonomskom politikom u složenim međunarodnim okolnostima ostvarivali smo kumulativni realni rast ekonomije u periodu od 2018. do 2023. godine od 22,4 odsto, što je među najboljim rezultatima u Evropi", rekao je Vučević.  

Vučević je rekao da je 2012. BDP bio 33,7 milijardi evra, a na kraju 2023. godine BDP Srbije dostigao čak 69,5 milijardi evra.

"Do 2027. godine očekujemo da BDP naraste do 94,2 milijardi evra, a ako budemo dobro radili, možda i do 100 milijardi evra. To je više nego tri puta svega što smo stvarali za samo 15 godina.  Javni dug nam je na nivou 47,7 odsto BDP-a na kraju marta, dok je javni dug Evrozone u četvrtom kvartalu 2023. godine iznosio 88,6 odsto BDP-a. 

Nova vlada će sprovesti brojne mere u oblasti poljoprivrede

Miloš Vučević izjavio je danas da će nova vlada sprovesti brojne mere u oblasti poljopivrede i da će završiti digitalizaciju poljoprivrednih sistema.

Vučević je podsetio da poljoprivreda i prehrambena industrija imaju značajan udeo u BDP-u srpske ekonomije, kao i da je petina zaposlenih u Srbiji angažovana u ovom sektoru.

"To je jedna od grana privrede koja ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, nova vlada će značajan fokus svojih aktivnosti usmeriti upravo u pravcu jačanja ovog sektora", rekao je Vučević.

Ukazao je da je za 12 godina budžet za poljoprivredu uvećan za skoro tri puta, sa 40,8 milijardi dinara koliko je iznosio 2012. godine na 114,3 milijarde dinatra, koliko iznosi danas.

Izgradnja infrastrukture je kičma razvoja svake zemlje

Mandatar nove vlade rekao je danas da je izgradnja infrastrukture kičma razvoja svake zemlje i da je Srbija mnogo napredovala u toj oblasti, kao i da će nova vlada nastaviti da ulaže u razvoj drumske, vodne, železničke i vodne infrastrukture. 

"Srbija će u narednim četiri godine biti veliko gradilište. Ekspanzija građevinske industrije je u protekloj deceniji nešto na šta treba posebno da budemo ponosni. Dok većina zemalja koje su članice EU beleži pad u sektoru građevinarstva, u Srbiji ovaj sektor beleži rast. Prošle godine u Srbiji je vrednost građevinskih radova bila veća za 11,2 odsto u odnosu na godinu ranije. U četvrtom kvartalu prošle godine izdato je 15,6 odsto više građevinskih dozvola, nego u istom kvartalu 2022. godine. Učešće građevinarstva u BDP zemlje 2012. godine iznosilo je tri odsto, a 2022. godine ovo učešće iznosi 5,5 odsto. Vrednost svih građevinskih radova na teritoriji Srbije iznosila je 1,6 milijardi evra, dok je prošle godine vrednost svih građevinskih radova u našoj zemlji iznosila čak 5,6 milijardi evra", rekao je Vučević. 

Istakao je da je od 2012. godine izgrađeno je više od 450 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, a trenutno u fazi izgradnje novih 650 kilometara, dok je u narednom periodu planirano zaključivanje ugovora o izgradnji dodatnih 880 kilometara.

"Samo u 2023. godine pušteno je u saobraćaj skoro 90 kilometara autoputeva i brzih saobraćanica, dok je za 2024. godinu planirano da se izgrade još blizu 166 kilometara autoputeva i brzih saobraćanica", rekao je Vučević. 

Zaštita životne sredine prioritet Vlade Srbije

Mandatar Vučević izjavio je da će ulaganje u zaštitu životne sredine ostati prioritet buduće Vlade Srbije. "Ulaganjem u zaštitu životne sredine, zelene tehnologije, zelena radna mesta stvaramo inkluzivnije i otpornije društvo, osnažujemo lokalne zajednice, revitalizovaćemo ruralna područja i smanjiti društvenu nejednakost. Izgradićemo budućnost u kojoj se prosperitet meri blagostanjem naših ljudi i zdravljem našeg okruženja", poručio je Vučević izlažući ekspoze u Skupštini Srbije.

Dodao je da će, u tom cilju, biti doneta strategija zaštite životne sredine. "Zelena agenda koja će definisati pravce razvoja zaštite životne sredine, koja će se poklopiti sa ciljevima Sofijske deklaracije i svih pet stubova zelene agende za Zapadni Balkan. Dekarbonizacija, cirkularna ekonomija, borba protiv zagađenja vode, vazduha i zemljišta, zaštite i očuvanje prirode i biodiverziteta, kao i uspostavljanje državnih lanaca za snabdevanjem hranom i ruralni razvoj", naveo je Vučević.

Kako je rekao, posebnu pažnju će posvetiti aktivnostima koja treba da doprinese poboljšanju kvaliteta vazduha i unapređenju sistema upravljanja otpadnim vodama u skladu sa standardima EU.

Vučević je rekao da će Vlada Srbije nastaviti da radi na izgradnji zelene infrastrukture kako bismo implementirali sve projekte od sada, i da vrednost tih projekata prelazi pet milijardi.

"U pogledu upravljanja otpadnim vodama intenzivno radimo na tome da do 2027. godine izgradimo 1.108 km kanalizacionih mreža i 32 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Naš cilj je da do 2027. godine imamo prve 35 jedinica lokalne samouprave koje će imati kompletno rešen problem otpadnih komunalnih voda, tako što će svaka od njih imati izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i pokriveno sa kanalizacionom mrežom preko 80% teritorije", rekao je mandatar. 

Energetika i rudarstvo da budu velike razvojne šanse srpskog društva

Vučević je istakao da su u oblasti energetike planirani veliki projekti u narednom periodu i da je njegov cilj kao premijera da energetika i rudarstvo budu prepoznati kao razvojne šanse srpskog društva.

"Kada govorimo o energetskoj infrastrukturi, uspeli smo da za samo godinu dana izgradimo 110 kilometara gasne interkonekcije od Dimitrovgrada do Niša i time udarimo temelj gasne diversifikacije, odnosno obezbedimo alternativne pravce snabdevanja i osnažimo energetsku bezbednost", rekao je Vučević.

On je istakao da se izgradnjom tog gasovoda Srbija pozicionirala kao tranzitna zemlja na energetskoj mapi Evrope, jer gas preko naše zemlje stiže do Mađarske i zemalja centralne Evrope. Dodao je da je planirana izgradnja još najmanje dva gasna interkonektora, i to sa Severom i Makedonijom, kao i gasnog interkonektora sa Rumunijom, koja je bogata gasnim ležištima.

"Proširićemo kapacitete gasnog skladišta u Banatskom dvoru na 750 miliona kubnih metara, a razmatramo proširenje na dodatno ležište Čestereg, čime bi ukupan kapacitet bio do 1,5 milijardi kubika gasa. U pripremi je tehnička dokumentacija za izgradnju naftovoda između Srbije i Mađarske, čime ćemo diversifikovati izvore snabdevanja sirovom naftom, jer smo danas isključivo vezani za naftovod Janaf", naveo je on.

Vlada da stvori uslove da srednje obrazovanje postane obavezno

Miloš Vučević rekao je da će ulaganje u obrazovanje biti jedan od prioriteta nove Vlade, kao i da smatra da je neophodno stvoriti uslove da svaki đak ima obavezu da završi srednju škole, ali i da se povežu fakulteti sa potrebama privrede.

Vučević je istakao da će nova Vlada biti maksimalno posvećena mladima, kako bi se stvorili uslovi za njihov napredak. "Nama se kao naciji navršava godišnjica tragedije koja se desila u školi Vladislav Ribnikar i u Malom Orašju i Duboni. Puno je simbolike u činjenici da se prva godišnjica te tragedije navršava baš na Veliki petak, odnosno Veliku subotu. Zajednička žalost treba da bude ono što će nas ujediniti u trudu i radu, ličnom i sistemskom, da nam se tako nešto više nikada ne ponovi", poručio je Vučević.

Kako je naveo, upravo su mladi smisao bavljenja politikom. "Ja ću otvoriti dijalog sa mladima kako bismo zajednički pronašli najbolje rešenja za njihovu budućnost u našoj zemlji", rekao je Vučević.

Najavio je nastavak sistema dualnog obrazovanja koji će obuhvatiti oko 16.000 učenika, 186 škola, više od 1.100 kompanija i 85 dualnih obrazovnih profila. "Do sada su akreditovana 54 studijska programa po dualnom modelu, koji se realizuju na 13 visokoškolskih ustanova, dok je 644 studenta završilo školovanje po dualnom modelu studiranja u saradnji sa 103 kompanije", kazao je Vučević.

Podsetio je da je tokom prošle godine započet proces izdavanja i korišćenja jedinstvene studentske elektronske platne kartice za više od 250.000 studenata. "Do kraja marta 2024. godine je zabeleženo više od 120.000 prijava za studentsku karticu. Banka Poštanska štedionica je izradila 108.000 studentskih kartica", rekao je Vučević.

Nastaviće se ulaganja u sport, nagrada za olimpijsku medalju 200.000 evra

Vučević je istakao danas da će nova vlada kada je reč o sportu nastaviti kontinuitet prepoznavanja tog važnog segmenta za zdravlje nacije i da će kroz program Skok u budućnost izvršiti značajna ulaganja u sport, kao i da je predvidjeno da nagrada za svaku zlatnu olimpijsku medalju u Parizu bude 200.000 evra.

On je u Skupštini Srbije gde predstavlja ekspoze rekao da su u poslednjih 11 godina najveća ulaganja u istoriji u sport, što kako je naglasio naši sportisti svakako i zaslužuju i opravdavaju rezultatima za ponos. 

"Godišnji budžet najvećih nacionalnih sportskih saveza, kojima se obezbeđuju uslovi za rad, pripreme sportista, organizacija kampova za perspektivne sportiste i učešće na međunarodnim takmičenjima, u 2024. godini su inicijalno uvećani za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu", rekao je Vučević.

Naveo je i da su kroz dodatno ulaganje od 389 miliona dinara, tokom prvog dela ove godine, svi olimpijski programi sportskih saveza finansirani u maksimalnim zahtevnim iznosima i tako će biti nastavljeno, odnosno to će biti podržano u novoj Vladi Srbije kao dodatni motiv za sportiste.

Srbija je pravna država, zločini neće moći da se isplate

Mandatar za sastav Vlade Srbije izjavio je danas da će se zalagati za pravnu državu, za veće kažnjavanje onih koji čine zločine i veću brigu prema žrtvama zločina, naglasivši da je Srbija pravna država koja svojim građanima obezbeđuje pravo, pravdu i sigurnost i u kojoj zločini neće moći da se isplate.

"Pravda drži zemlju i gradove. Ovo je nasušna misao koja nam uvek mora biti zvezda vodilja koja će nas inspirisati da se žrtvujemo, ali i učiniti da pobeđujemo kako bismo svom narodu obezbedili pravo, pravdu i bezbednost", rekao je Vučević izlažući ekspoze u Skupštini Srbije.

Istakao je da svi znamo da je sudska grana vlasti nezavisna od preostale dve, izvršne i zakonodavne, ali da isto tako mora biti jasno da je na nosiocima sudskih funkcija velika odgovornost. 

"Oni moraju u svojim presudama uvek uzimati u obzir opšti interes, tako i interes oštećenog, čega nam je neretko nedostajalo i zbog čega su građani sa pravom dizali glas i postavljali pitanja", naglasio je Vučević.

Nova vlada će nastaviti borbu protiv kriminala i korupcije

Miloš Vučević rekao je da će nova vlada koju će predvoditi nastaviti borbu protiv kriminala i korupcije i politiku nulte tolerancije u koje neće biti zaštićenih.

"Borba protiv kriminala i korupcije mora da bude trajna misija Vlade Srbije i celokupnog društva. Neophodno je da u toj borbi učestvuju sve bezbednosne institucije, jer bez njihove saradnje i koordinirane akcije nije moguće postići rezultat", rekao je Vučević u Skupštini Srbije.

On je naglasio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada jasno iskazali punu posvećenost u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, da postoji nulta tolerancija i politička volja, kao i jasan politički cilj - zemlja bez korupcije i kriminala.

Vučević je ocenio da kriminal ne nagriza samo ekonomsku, već i moralnu supstancu društva, a da široko rasprostranjena korupcija uništava tržište ekonomije, utiče na smanjenje bruto domaćeg proizvoda, povećava troškove funkcionisanja države i dovodi do siromaštva građana i ugrožavanja demokratskih principa.

Nova vlada doneće mere za poboljšanje nataliteta, više novca za porodice

Mandatar nove vlade rekao je da je pitanje demografije i briga o porodici temelj stabilnosti i napretka društva i da će nova vlada predložiti veća izdvajanja za porodice sa decom.

"Po predlogu predsednika Republike, nova vlada, nakon formiranja, doneće odluku da roditelji za rođenje prvog deteta dobiju ukupno 500.000 dinara, što je 15 puta više nego 2012. godine, kada su dobijali ukupno 32. 000 dinara. Za drugo dete 600.000 dinara, što je pet puta više nego 2012. godine, odnosno do 2012. godine. Za treće dete ukupno 2,1 milion dinara. I četvrto dete ukupno 2, 9 miliona dinara, što je 10 puta više nego što je bilo do 2012. godine", rekao je Vučević u ekspozeu.

On je rekao da će nova vlada raditi na tome da oslobodi od poreza na dohodak majke sa četvoro ili više dece, odnosno majke koje odgajaju ili su odgojile četvoro ili više dece.

"Uzimajući u obzir pozitivna iskustva porodične politike zemalja Evrope možemo pokrenuti inicijativu za osnivanje Fonda za porodičnu i dečju budućnost koja bi na nacionalnom nivou delovala kao javna ustanova pri Ministarstvu za brigu u porodici i demografiji. Osnovna funkcija fonda bila bi praćenje izazova i potreba sa kojima se suočavaju savremene porodice, kao i da se drugim državnim organima, lokalnim samoupravama i organizacijama ciljnog društva planira, priprema, koordinira i sprovodi projekta od značaja za porodicu i decu", rekao je on.

Cilj će biti i kako je rekao Vučević, osnivanje Kancelarije za porodicu u lokalnim samoupravama sa zadatkom efikasnog sprovođenja i primene pozitivnih mera i projekata. "Težićemo ka usvajanju Nacionalne strategije za porodicu, u kojoj bi se definisali strateški pravci politike dugoročnog očuvanja i jačanja porodice i porodičnih vrednosti. Ovakvu strategiju su usvojile Mađarska i Italija", rekao je Vučević.

Nova vlada će nastaviti da jača sistem zaštite kulturnog nasleđa

Vučević je istakao da će nova vlada nastaviti intenzivno ulaganje u kulturu i u realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u toj oblasti, kao i na jačanju sistema zaštite kulturnog nasleđa i osnaživanju kulturne diplomatije. 

"Vlada koju ću predvoditi imaće zadatak da u oblasti kulture napravi progres i stvori preduslove za kvantni skok. I to smatram našom časnom dužnošću", rekao je Vučević tokom izlaganja ekspozea u Skupštini Srbije.

Vučević je podsetio na dostignuća prethodne Vlade u oblasti kulture među kojima su rekonstrukcija Narodnog pozorište u Beogradu, nova mala scena Narodnog pozorišta u Nišu, rekonstrkcija Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini...

"Za poslednje tri godine preko konkursa Ministarstva kulture širom Srbije smo obnovili, adaptirali i rekonstruisali 108 objekata kulture u vrednosti od milijardu dinara", rekao je Vučević.

Nova vlada će sa pažnjom čuvati versku toleranciju

Mandatar za sastav Vlade Srbije rekao je danas da će vlada koju će predvoditi sa pažnjom čuvati versku toleranciju i da će u njemu svaki velikodostojnik tradicionalnih hrišćanskih, islamskih i jevrejskih verskih zajednica imati adekvatnog sagovornika.

"Crkva i država su razdvojene. Srbija je sekularna država i u njoj sve tradicionalne verske zajednice uživaju jednaka prava. Razumem potrebu verskih zajednica da javno iznose stavove po pitanjima koje se tiču njihove pastve i uvek ću ih sa pažnjom slušati", rekao je Vučević tokom izlaganja ekspozea u Narodnoj skupštini.

Dodao je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) važna institucija srpskog naroda, koja je u velikoj meri gradila identitet srpskog naroda.

"Ona je opismenila naš narod i opstajala u onim krajevima naše zemlje gde državne vlasti više nije bilo i čuvala narod i stradala zajedno sa njim", rekao je Vučević.

Siguran sam da nas čekaju dobri rezultati u budućnosti

Miloš Vučević rekao je da je siguran da Vladu Srbije čekaju dobri rezultati u budućem periodu, a opoziciji je poručio da nije fer da govore da do sada nije bilo konkretnih rezultata.

"I u ekspozeu sam rekao da je plan, između ostalog, da je prosečna zarada 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, minimalna zarada 650 evra, a stopa siromaštva da mora da bude na 16 odsto, odnosno manje, a bila je 2012. godine 26,7 odsto. Ali današnja prosečna stopa siromaštva u Srbiji je iznad evropskog proseka", rekao je Vučević odgovarajući opozicionim poslanicima u Skupštini Srbije.

On je na kritike opozicije da država ne brine o mladima, poručio da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji prepolovljena, a pri tome, kako kaže, i dalje nije zadovoljan i treba još da se radi na tome.

"Ali smo za duplo smanjili stopu nezaposlenosti mladih. I rekao sam koliko sam mladih vratio u Srbiju u prethodnih godina. Otprilike jedan ceo grad. Prosečna plata u Srbiji je 818 evra", podsetio je Vučević. a Vulina, Gorana Vesića.

Srbija će nastaviti evropske integracije, ali će čuvati svoj interes

Mandatar za sastav vlade rekao je da se Srbija nalazi na evropskom putu i da je u njenom intresu da nastavi sa evropskim integracijama, ali da će čuvati svoj interes.

Vučević je to rekao odgovarajući narodnom poslaniku Bojanu Torbici iz Pokreta socijalista koji je podržao ekspoze koji je predstavljen, navodeći da je saglasan sa svim planovima koji su izneti, sem dela o evropskim integracijama i predložio da Vlada Srbije uspostavi zvanične kontakte sa BRIKS-om kao, kako je rekao, trenutno najaktuelnijim globalnim integrativnim procesom. Torbica je predložio da se u narednom periodu uradi studija izvodljivosti pridruživanja BRIKS-u, pa da se vidi da li je to izvodljivo i da li može doneti veće benefite Srbiji od članstva u EU.

Vučević je rekao da nije ni evrofanatik, ni evropesimista, već evrorealista, te da je interes Srbije da nastavi sa evropskim integracijama, iako je svestan da one ne zavise samo od naše države.

"Prirodno je da je Srbija deo zajednice evropskih porodica, što se geografski, kulturološki, privredno, u svakom smislu nalazi na ovom prostoru i niko nema bilo kakvu zabludu u tom kontekstu, ali mi pažljivo pratimo šta se dešava i na drugim meridijanima", rekao je Vučević.

On je naveo i da će sve ono što je u interesu Srbije, biti deo političke i međunarodne političke agende naše zemlje, a da BRIKS tek treba da se pokaže koliko će biti od intergrativnog karaktera, odnosno kapaciteta i kako će države koje su deo BRIKS-a i one koje su podnele zahtev da budu članice, ponašati i voditi tu svoju organizaciju u narednom periodu. 

Vidim i razumem Kosovo i Metohiju kao neotuđivi deo Srbije

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da vidi i razume Kosovo i Metohiju (KiM) kao neotuđivi deo Srbije, da Vlada Srbije nikada neće odustati od KiM i da je to jasno naglasio u ekspozeu.

"Nisam pobegao ni od jedne teme, ni od jedne tačke i vrlo jasno sam pričao o onome što nam se dešava i onome što nas čeka i vrlo jasno podvukao da ne odustajemo od KiM", rekao je Vučević, odgovarajući na izlaganje zamenice predsednika poslaničke grupe "Mi snaga naroda Branimir Nestorović" Jelene Pavlović, koja je kritikovala ekspoze mandatara i predstavljeni plan politike prema KiM i EU.

Vučević je rekao da je precizno govorio o planovima Srbije kada su u pitanju odnosi sa EU. "Kao neko ko nije fanatik nego neko ko je realno sagledavao svoje okolnosti, reći ću vam koja je najveća vrednost Evropske unije, koja bi mogla da bude za Srbiju najznačajnija. To je mir. Najveća vrednost EU jeste mir. Jer se nije dogodio ni jedan sukob na teritoriji zemalja članica koja su deo EU. A nisam ni zaljubljen ni zaslepljen i ne mislim da je tamo sve idealno i perfektno", rekao je Vučević.

On je dodao da EU nije nikakva utopija niti apstraktna tvorevina. "Niko nije ušao u EU iz ljubavi. Već iz praktičnih i političkih i ekonomskih razloga. To su interesi koji bi trebalo da i nas opredeljuju", naglasio je Vučević. 

Ponosan sam što je ovo vlada kontinuiteta

Miloš Vučević izjavio je da je ponosan što će njegova vlada biti deo kontinuiteta politike koja razvija Srbiju i podiže životni i ekonomski standard njenih građana.

"Mi nismo pravili diskontinuitet. Nismo to nijednog trenutka prikrivali ili na bilo koji drugi način prikazivali u drugom kontekstu. Mi od toga ne bežimo. Naravno da svaka vlada donosi neku određenu novu energiju i nove izazove, ali suštinski ovo jeste vlada kontinuiteta u odnosu na prethodne vlade", rekao je Vučević na sednici Skupštine Srbije odgovarajući Branku Pavloviću iz poslaničke grupe "Mi-Glas iz naroda".

Odgovarajući na kritiku Pavlovića da fiksni kurs dinara uništava srpsku privredu, mandatar je rekao da je ponosan što je kurs dinara stabilan od leta 2012. do danas.

"Stabilan kurs je sidro makroekonomske stabilnosti i sigurnosti jedne države. Da nemamo stabilan kurs dinara ne bi bili atraktivni za toliki broj investicija koje imamo, i stranih ali i domaćih. Upravo ta predvidivost kursa dinara je nešto što garantuje stabilnost i isplativost svake investicije. To je nešto što investitori očekuju", rekao je Vučević.

Srbija ima crvene linije, nema priznanja nezavisnosti tzv. Kosova

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je večeras da za Srbiju postoje crvene linije kao i da ni de jure ni de fakto ne može biti priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova.

"Nikada niko nije potpisao, nikada predsednik države nije rekao da je to prihvaćeno, nego da je francusko-nemački plan prihvatljiv kao polazna osnova za dalje razgovore, ali da za Srbiju postoje crvene linije, a to je da Kosovo i Metohija ne može biti ni de jure, ni de fakto priznato kao nezavisna država.

Nema nikakvog prihvatanja nezavisnosti Kosova", poručio je Vučević na sednici Skupštine Srbije.