27. jul 2023 10:49

Sergej Veršinjin: Civilni transport u Crnom moru nije moguć bez bezbednosnih garancija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sergej Veršinjin: Civilni transport u Crnom moru nije moguć bez bezbednosnih garancija

Foto: AP Photo, Pool/Alexander Zemlianichenko

MOSKVA - Civilni transport u Crnom moru je malo verovatan bez bezbednosnih garancija u okviru crnomorskog sporazuma o žitu, rekao je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

"U tako alarmantnom području, kakvo je sada Crno more, a prema relevantnim najavama ruskog Ministarstva odbrane, korišćenje civilnih brodova za transport je veoma skupo, uzimajući u obzir rast stopa osiguranja. Tako da sumnjam da će bilo ko to učiniti", rekao je Veršinjin.

On je ocenio da je neprihvatljivo koristiti humanitarni morski koridor u terorističke svrhe i dela kijevskog režima, prenosi TASS.

Sporazum, koji je garantovao bezbedan izvoz žita iz crnomorskih luka, raskinut je 17. jula. Rusko Ministarstvo odbrane je 19. jula saopštilo da će Moskva od 20. jula smatrati da svi brodovi koji plove u ukrajinske crnomorske luke prevoze vojni teret.

Ministarstvo je preciziralo da će smatrati da su zemlje pod čijim zastavama plove takvi brodovi uključene u ukrajinski sukob na strani Kijeva. Pored toga, Ministarstvo odbrane saopštilo je da je jedan broj morskih područja u severozapadnim i jugoistočnim delovima međunarodnih voda Crnog mora proglašen privremeno opasnim za plovidbu.

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov rekao je da bi se rukovodstvo zemlje moglo obratiti drugim zemljama i UN sa predlogom da se brodovi koji prevoze ukrajinsko žito kroz Crno more pod stražom prate nakon raskida ugovora o žitu. Ranije je ukrajinski ambasador u Turskoj Vasilij Bodnar rekao da je Kijev predložio da se organizuju isporuke hrane iz ruskih luka kroz teritorijalne vode Rumunije i Bugarske.