26. april 2024 14:07

Zvaničnik UN: Biće potrebno 14 godina da se uklone ruševine u Pojasu Gaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zvaničnik UN: Biće potrebno 14 godina da se uklone ruševine u Pojasu Gaze

Foto: AP Photo/Leo Correa

ŽENEVA - Biće potrebno 14 godina da se raščisti ogromna količina ruševina, uključujući neeksplodirana eksplozivna sredstva, koje je ostavio Izrael u ratu u Pojasu Gaze, izjavio je danas zvaničnik UN Per Lodamar.

Lodamar, viši oficir u Službi UN za uklanjanje mina (UNMAS), rekao je na brifingu u Ženevi da je rat ostavio oko 37 miliona tona otpada na široko urbanizovanoj, gusto naseljenoj teritoriji, preneo je Rojters.

On je naveo da, iako nije moguće utvrditi tačan broj neeksplodiranih ubojitih sredstava pronađenih u Gazi, projektovano je da bi, pod određenim uslovima, moglo biti potrebno 14 godina da se raščiste ostaci, uključujući i ruševine uništenih zgrada.

"Znamo da obično postoji stopa od 10 odsto neuspeha, odnosno neaktiviranja municije. Govorimo o 14 godina rada sa 100 kamiona", rekao je Lodamar.

Izraelska vojna operacija protiv Hamasa u Gazi svela je veći deo Pojasa Gaze, uske, priobalne teritorije sa 2,3 miliona ljudi, na pustoš, sa većinom civila bez krova nad glavom, bez hrane i u opasnosti od bolesti, napominje Rojters. 

Blinken stiže u Izrael, sedmi put od početka rata

Američki državni sekretar posetiće u utorak Izrael, sedmi put od napada palestinskog Hamasa na jug Izraela 7. oktobra i rata koji je usledio kao odgovor Izraela, u Pojasu Gaze.

Javni servis Kan preneo je danas da će Blinken doći u Izrael kako bi razgovarao o najavljenoj operaciji izraelske vojske u Rafi, ali i o naporima da se obezbedi pauza u borbama i da se oslobodi više od 100 talaca koje drži Hamas.

Blinken se trenutno nalazi u poseti Kini.

Mediji: Izrael spreman da prihvati oslobađanje manje od 40 talaca

Izrael je spreman da ublaži svoj zahtev da Hamas oslobodi 40 talaca u zamenu za privremeni prekid vatre u Pojasu Gaze, nakon što je ta palestinska militantna grupa odbila ponudu koju su pripremili posrednici u pregovorima iz Katara, Egipta i SAD, piše Tajms of Izrael pozivajući se na izraelske portale.

Izraelski ratni kabinet je sada spreman da prihvati oslobađanje samo 20 talaca u prvoj fazi sporazuma pod uslovom da budu oslobođeni žene, muškarci stariji od 50 godina i teško bolesni i kabinet je u četvrtak ovlastio pregovarački tim Izraela da razgovara o fleksibilnijem pristupu sa egipatskom delegacijom koja će danas u Tel Avivu održati dodatne razgovore, preneo je izraelski sajt Inet.

Neimenovani visoki izraelski zvaničnik je nakon toga izjavio za taj sajt da Izrael zapravo pristaje na oslobađanje 33 taoca, a portal navodi da je Hamas insistirao da broj oslobođenih talaca bude bliži 20.

Raniji predlog je uključivao oslobađanje 40 talaca u tim kategorijama, ali Hamas je saopštio da ne drži toliko žena, muškaraca starijih od 50 godina i teško bolesnih koji su još živi.

Mediji: Egipatska delegacija dolazi u Izrael na pregovore o Gazi

Dolazak egipatske delegacije u Izrael očekuje se danas, kako bi se nastavili razgovori o privremenom prekidu vatre i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, a na čelu egipatske delegacije biće šef egipatskog obaveštajnog direktorata Abas Kamel.

Katarski medij Al-Arabi Al-Džadid je preneo da će se Kamel sastati sa šefom Mosada Davidom Barneom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbijem.

Prema rečima egipatskog zvaničnika, Kairo radi na osiguravanju dogovora kojim će biti sprečen planirani napad izraelske vojske na Hamas u najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, Rafi, navodi Tajms of Izrael.

Uoči sastanaka, izraelski mediji su objavili da je izraelski ratni kabinet odobrio pregovaračkom timu da ima fleksibilniji pristup tokom razgovora sa egipatskom delegacijom.