26. april 2024 11:12

Šojgu: Rusija nikada nije planirala da napadne zemlje NATO-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šojgu: Rusija nikada nije planirala da napadne zemlje NATO-a

Foto: Russian Defense Ministry Press Service photo via AP/

ASTANA - Rusija nikada nije planirala da napadne zemlje NATO-a, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Ruska Federacija nikada nije bila pretnja NATO-u. Mi nemamo ni geopolitičke, niti vojne interese da napadnemo države bloka, mi jednostavno štitimo naše ljude na našim istorijskim teritorijama", rekao je Šojgu na sastanku ministara odbrane zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

Šojgu je naglasio da je Rusija uvek ulagala maksimalne napore da održi stratešku stabilnost i ravnotežu snaga u svetu, prenosi Interfaks.

Prema njegovim rečima, trupe NATO-a koje se nalaze u blizini ruskih granica stvorile su dodatne pretnje vojnoj bezbednosti.

"Trupe Alijanse su se približile ruskim granicama i stvorile dodatne pretnje po vojnu bezbednost. Želim da istaknem da se nismo mi približili njima, već oni nama", rekao je Šojgu, a prenosi RIA Novosti.

Dodao je da se posle raspada Sovjetskog Saveza nastavlja širenje Severnoatlantske alijanse na istok, iako je 90-ih godina Rusiji obećano da se to neće desiti.

Šojgu je takođe rekao da su pokušaji Zapada da nanese strateški poraz Rusiji osuđeni na neuspeh, a da će Rusija ostvariti sve ciljeve "specijalne vojne operacije", kako zvanična Moskva naziva rat u Ukrajini.