4. maj 2024 12:07

Zaharova: "Formula mira" za Ukrajinu će uspeti ako Zapad obustavi isporuke oružja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zaharova: "Formula mira" za Ukrajinu će uspeti ako Zapad obustavi isporuke oružja

Foto: Shutterstock.com/lev radin, arhiva

MOSKVA - Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da "Formula mira“ ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog treba da se svede na prekid isporuke oružja sa Zapada kijevskom režimu.

Ona je prokomentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da bi bez isporuke oružja sa Zapada Ukrajina kapitulirala za dve nedelje.

"Neverovatno priznanje! Evo cele 'formule mira' za vas - kraj zapadnog snabdevanja oružjem kijevskog režima", napisala je ona na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Ranije je Borelj rekao da bi sukob u Ukrajini mogao da se završi brzo recimo "par nedelja“ bez zapadne vojne pomoći Kijevu.

"Znam kako da završim rat u Ukrajini. Mogu da završim rat u Ukrajini za nekoliko nedelja samo smanjenjem snabdevanja. Ako prekinem snabdevanje Ukrajini, Ukrajina ne može da odoli, moraće da se predaju i rat će se završiti", rekao je Borelj.

Ranije je švajcarska predsednica Viola Amherd saopštila da će njena zemlja ovog juna biti domaćin konferencije o takozvanoj ukrajinskoj „formuli mira“ u letovalištu Burgenštok u blizini Lucerna u centralnoj Švajcarskoj.

Ruska ambasada je potvrdila da „švajcarske vlasti nisu poslale Rusiji poziv za konferenciju u Burgenstoku“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su bilo kakvi razgovori o Ukrajini bez Rusije besmisleni i da su, u stvari, "pregovarački proces bez svrhe".