6. maj 2024 12:23

Medvedev: Rusija će morati da odgovori na ulazak zapadnih trupa u Ukrajinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Medvedev: Rusija će morati da odgovori na ulazak zapadnih trupa u Ukrajinu

Foto: Shutterstock.com/Vladimir Tretyakov, arhiva

MOSKVA - Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je danas da pozivi zapadnih političara da pošalju trupe u Ukrajinu nisu "prolećno pogoršanje", već, kako je naveo, "cinična kalkulacija za političke dividende".

"Hor neodgovornih nitkova iz zapadne političke elite, koji pozivaju na slanje svojih trupa u nepostojeću zemlju, se širi. Sada su u njemu predstavnici američkog Kongresa, francuskog i britanskog rukovodstva, pojedinačni ludaci iz baltičkih država i Poljska takođe poziva na aktivnu upotrebu svog raketnog oružja... i to nije prolećno zaoštravanje, već cinična kalkulacija za političke dividende", naveo je Medvedev na Telegramu, prenosi RIA Novosti.

On je ocenio da ono je ono što se dešava na Zapadu totalna degradacija vladajuće klase.

"Slanje svojih trupa na teritoriju bivše Ukrajine podrazumeva direktan ulazak njihovih zemalja u rat, na šta ćemo morati da odgovorimo, niko od njih nema skloništa ni na Kapitol hilu, ni u Jelisejskoj palati, ni u Dauning stritu 10. Doći će do globalne katastrofe", upozorio je Medvedev.

Političar je naglasio da su bivši ruski i američki predsednici iz vremena hladnog rata Nikita Hruščov i Džon Kenedi u jednom trenutku mogli da razumeju situaciju. "Ali sadašnji infantilni moroni koji su preuzeli vlast na Zapadu jednostavno ne žele da razumeju. I zato je danas Generalštab počeo sa pripremama za vežbe, uključujući aktivnosti za praktično testiranje pripreme i upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja", rekao je Medvedev. 

Peskov: Vežbe nestrateških nuklearnih snaga u vezi su sa izjavama zapadanih zvaničnika da pošalju vojnike u Ukrajinu

Odluka Rusije da budu održane vežbe ruskih nestrateških nuklearnih snaga povezana je sa izjavama zapadnih političara o njihovoj nameri da pošalju vojnike u Ukrajinu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je naveo da je reč o izjavi predsednika Francuske Emanuela Makrona, o komentarima predstavnika Velike Britanije, kao i lidera demokratske manjine u Predstavničkom domu američkog Kongresa Hakima Džefrisa, o njihovoj spremnosti, pa čak i o nameri da pošalju vojnike u Ukrajinu, odnosno da postave vojnike NATO-a pred rusku vojsku, prenosi Interfaks.

"Ovo je potpuno nova runda eskalacije napetosti, ona je bez presedana i zahteva posebnu pažnju i posebne mere", naglasio je Peskov.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije danas da će, po nalogu predsednika Vladimira Putina, biti održana vežba raketnih jedinica u cilju povećanja gotovosti nestrateških nuklearnih snaga "kao odgovor na provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika upućene Ruskoj Federaciji".

Generalštab: Rusija će izvesti vežbe upotrebe nestrateških nuklearnih snaga

Generalštab oružanih snaga Rusije počeo je pripreme za vežbe upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je navedeno, po naređenju predsednika Rusije i vrhovnog komananta Vladimira Putina, a u cilju povećanja spremnosti nestrateških nuklearnih snaga za izvršavanje borbenih zadataka, Generalštab je počeo pripreme za održavanje vežbi raketnih jedinica Južnog vojnog okruga, prenose RIA Novosti.

Manevri će biti održani u bliskoj budućnosti i uključiće i avijaciju i mornaricu.

Cilj vežbi je održavanje gotovosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja za odgovor i obezbeđenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, navodi rusko Ministarstvo.

Dodaje se da je to odgovor na "provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika" protiv Rusije.