6. maj 2024 14:46

Analitičari: Odnosi sa Kinom su jedan od najviših domena srpske diplomatije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Analitičari: Odnosi sa Kinom su jedan od najviših domena srpske diplomatije

Foto: Shutterstock.com/FatihYavuz, ilustracija

BEOGRAD - Nekadašnji novinar Tanjuga i stručnjak za Kinu Borislav Korkodelović rekao je danas da su odnosi Beograda i Pekinga jedan od najviših domena srpske diplomatije i da je reč o čeličnom prijateljstvu na čijem "glancanju" treba što više raditi, ocenjujući da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping veoma dobro rade na tome.

Korkodelović je rekao za Tanjug uoči dolaska Sija da je Kina najbolji prijatelj Srbije i da kineski mediji posvećuju puno pažnje uspešnoj saradnji sa Srbijom, navodeći kompanije Srbija Ziđin Majning i Srbija Ziđin Koper, kao i Smederevsku železaru koji su najveći izvoznici iz Srbije.

"Dobro pune budžet. U slučaju Smedereva zapošljavaju oko 5.000 radnika. Ulaganje je ogromno i u Boru, naročito u ekologiju", istakao je Korkodelović.

Dodao je da je most Zemun-Borča prvi veliki kineski projekat u Centralno-istočnoj Evropi (CIE), kao i da su Kinezi gradili auto-put "Miloš Veliki" i da se očekuje da do kraja godine bude puštena u Saobraćaj brza pruga od Beograda do Subotice, a da se nada da će Beograd i Budimpešta već 2026. godine biti povezani brzom prugom.

"Srbija i Mađarska su Kinezima veoma bitne, a naročito Srbija", istakao je Korkodelović.

Komentarišući posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Francuskoj, Korkodelović je rekao da je povod zapravo 60. godišnjica diplomatskih odnosa Kine i Francuske koji se jako dobro razvijaju.

"Francuska je danas treći najveći partner u okviru EU sa Pekingom, posle Nemačke, koja je ubedljivo najjača", rekao je Korkodelović.

Dodao je da francuski ekonomisti i privrednici u saradnji sa Kinom vide način opstanka poljoprivrede, visokih tehnologija, nuklearne energije, zelene energije...

Govoreći o poseti Budimpešti, Korkodelović je rekao da Mađari smatraju da je njihova ekonomska saradnja sa Kinom izuzetno dobra za njihov nacionalni interes.

Dodao je da u Mađarskoj postoji nekoliko fabrika kineskih automobila, kao i da se trenutno gradi najveća fabrika električnih baterija, ali i da Kina u Mađarskoj ima i velike vetroparkove i solarne elektrane.

Odgovarajući na pitanje da li se iza kineske turneje krije želja Si Đinpinga da pokrene mirovnu incijativu kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu, Korkodelović je rekao da Kina od 2023. godine ima mirovnu inicijativu u 12 tačaka i da postaje sve bitnija na međunarodnoj sceni.

"Kina je u svom vrtoglavom ekonomskom i društvneom razvoju došla u fazu da postaje nezaobilazni činilac u međunarodnim odnosima. Kina se sve više pita kada je reč o Ukrajini, Gazi, Africi, Latinskoj Americi", rekao je Korkodelović.

Dodao je da Kina svoju moć u međunarodnim odnosima izgradila sa tri glogalne inicijative - Globalnom incijativom za bezbednost, Gobalnom inicijativom za ravoj i Globalnom inicijativom za kulturu.

Nekadašnji ambasador Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u Ujedinjenim nacijama (UN) Vladislav Jovanović rekao je za Tanjug da je poseta predsednika Kine Si Đinpinga Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj njegov prvi izlazak i zemlje od pandemije korona virusa.

Jovanović je rekao da su odnosi Srbije i Kine doživeli uspon počev od NATO bombardovanja SRJ 1999. godine, kada je bombardovana Kineska ambasada u Beogradu, upravo na dan 7. maja, za kada je i zakazan dolazak kineskog predsednika Si Đinpinga.

Dodao je da su kineski političari prilično ekonomični i u diplomatske posete idu sa određenim ciljevima, kao i da nisu na taj način politički profilisani da posete koriste kao paradu.

Jovanović je naveo da je cilj ove posete da Kina spreči "zaprečavanje" međunarodnih ekonomskih odnosa.

"Mi smo na toj osnovi gradili mnogo lakše, brže i komotnije odnose. I danas to stoji kao gradivni element naših odnosa, jer je jedino Kina pored nas stradala u toj akciji. I to je nas zbližilo. A Kina kao meditativna zemlja dalekog istoka to ume posebno da ugravira u odnose. Malo, malo, pa oni podsećaju na to", rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da se Kina investicijama u Srbiji još više usidruje na Balkanu, što je njen dugoročni interes i istakao da su odnosi Srbije i Kine učinjeni neprolaznim, jer se dve zemlje međusobno čvrsto povezuju.

"Usput, Kina to čini na način koji nije uvredljiv za osećanja manjih zemalja, stavljajući time velike sile koje uslovljavaju investicije političkim stvarima u nezgodan položaja", rekao je Jovanović.

Dodao je i da je Kina zainteresovana da sarađuje sa Srbijom u novim tehnologijama.

Naveo je da je Kina podeljena između izbora - s jedne strane želi da ima dobre odnose sa EU, dok se s druge strane ipta da li da ostane i dalje "priljubljena" uz Ameriku - što je, kako je rekao, imalo i štetne posledice u prošlosti.

Istakao je da Kina Francusku vidi kao nezavisniju od Amerike u odnosu na Nemačku i da Francuska kao članica EU može da doprinese da EU stekne koliko-toliko samostalnosti, ako ne i potpunu samo stalnost u odnosu sa Amerikom.

Dodao je da Kina treba da demonstrira puni ekonomski i politički interes za razvoj odnosa sa EU, kao što ih ima sa Amerikom, Rusijom ili drugim zemljama.

Istakao je da je Kini važno da da osigura stabilnu i trajnu vezu sa Evropom kroz vodeni koridor od Soluna do Budimpešte, zbog čega su joj Srbija i Mađarska veoma važne kao transportne zemlje, ali i zemlje u kojima je Kina konkretnim primerima deonstrirala prednosti saradnje.

"To je prednost i za Mađarsku i nas. Mi nismo na jednostavnom geopolitičkom prostoru. Amerika bi, recimo, volela da Balkan bude u njenom džepu, a da eliminiše mali uticaj Rusije i slični uticaj Kine", rekao je Jovanović.

Dodao je da Amerika Rusiju označava kao pretnju, a Kinu kao izazov, te da je Rusiju označila kao neprijateljsku, a Kinu kao glavnog dugoročnog uzroka problema.

"Međuigra velikih, naročito između Amerike i Kine neće prestati sve dok međunarodni odnosi ne budu prestrojeni na novim osnovama", rekao je Jovanović.

Jovanović se osvrnuo i na predviđanja da će se međunarodni odnosi delimično zaoštriti i da će EU u takvoj situaciji morati da se definiše - da li da bude mlađi partner Amerike što bi uključivalo različit tretman, ili da ima sopstveni glas.

"Nemačka je otišla suviše dole prihvatajući sve zahteve Amerike, dok Francuska ima dobre odnose i sa Velikom Britanijom i sa Amerikom, ali stavlja do znanja da EU treba što pre da sazri i da bude samostalnija. To Kini odgovara", naglasio je Jovanović.

Dodao je da Kini odgovara mirna EU i svet u celini, jer samo na taj način njena ekonomska moć i politički uticaj mogu da dođu do još većeg izražaja.

"Zato je Kina i izmislila Pojas i put i druge oblike investiranja u nerazvijenim zemljama po nepoznatim uslovima. Sve druge velike sile su dolazile su davanjem uz primanje. Kina je ovoga puta veoma čistih ruku i to je ono što joj daje posebnu političku pozlatu u očima malih zemalja", rekao je Jovanović.