6. maj 2024 21:34

Hamas: Predlog prekida vatre u tri faze, Bajden posvećen primirju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hamas: Predlog prekida vatre u tri faze, Bajden posvećen primirju

Foto: Shutterstock.com/shelling, ilustracija

GAZA - Egipatsko-katarski predlog za prekid vatre u Pojasu Gaze na koji je pristala palestinska militantna grupa Hamas uključuje tri faze, od kojih je jedna trajni prekid vatre, izjavio je zamenik lidera Hamasa Halil Al Haija i dodao da su posrednici preneli da je američki predsednik Džozef Bajden lično posvećen primeni sporazuma o prekidu vatre, prenosi Al Džazira.

Prema predlogu, svaka od tri faze trajala bi 42 dana: primirje bi počelo u prvoj fazi, koja bi uključivala povlačenje izraelskih snaga iz koridora Necarim, koji Izrael koristi kako bi podelio Pojas Gaze na severni i južni deo.

Tokom prve faze, raseljeni Palesteinci vratili bi se svojim domovima, bio bi omogućen protok pomoći, goriva i materijala za pomoć civilima, a takođe bi za svaku zarobljenicu koju bi pustio Hamas, Izrael oslobodio 50 palestinskih zatvorenika.

Nakon toga bi, u okviru druge faze, nastupio trajni prekid vojnih i neprijateljskih operacija i potpuno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze, a pored toga Hamas bi oslobodio muške zarobljenike za neutvrđeni broj palestinskih zatvorenika.

U trećoj fazi došlo bi do prekida blokade palestinske enklave, kao i početak sprovođenja planova ponovne izgradnje enklave za period od tri do pet godina. Hamas je ranije danas saopštio da je prihvatio taj sporazum.

Šef grupe Ismail Hanije obavestio je premijera Katara Muhameda Bin Abdulrahmana Bin Džasima Al Tanija i šefa egipatske obaveštajne službe Abasa Kamela da prihvata njihov predlog. Ubrzo nakon saopštenja Hamasa, Tajms of Izrael preneo je izjave neimenovanih izraelskih zvaničnika, koji su poručili da se na saopštenje Hamasa ne uzima u obzir, pošto predlog na koji je Hamas pristao ne podrazumeva uslove na koje je pristao izrael.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da se čini da je saopštenje Hamasa "lukavstvo osmišljeno da Izrael ispadne strana koja odbija dogovor", i dodao da je primirje na koje je Hamas pristao "ublažena" verzija egipatskog predloga koji je uključivao "dalekosežne" zaključke koje Izrael nije mogao da prihvati.

Saopštenje Hamasa da prihvata prekid vatre objavljeno je ubrzo nakon razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. Značajan deo razgovora Bajdena i Netanijahua bio je posvećen naporima da se postigne dogovor o primirju, koji bi uključivao oslobađanje izraelskih talaca.

Izraelski vojni kabinet jednoglasno odlučio da izvede operaciju u Rafi

Izraelski ratni kabinet jednoglasno je večeras odlučio da izvede planiranu operaciju u gradu Rafa u južnom delu Pojasa Gaze, kako bi se ''izvršio vojni pritisak na Hamas'', saopšteno je iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netnaijahua, uprkos ranijem saopštenju Hamasa da je ta palestinska grupa pristala na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre.

Iz kabnieta je saopšteno da je cilj ''operacije'' u Rafi da se postigne napredak u oslobađanju talaca, kao i drugi ratni ciljevi, prenosi Tajms of Izrael. U saopštenju se navodi da je predlog prekida vatre na koji je pristao Hamas ''daleko od obavezujućih zahteva Izraela''.

Dodaje se da Izrael istovremeno šalje timove da razgovoraju sa posrednicima u pokušaju da pronađu dogovor koji ispunjava zahteve Izraela. Izraelski vojni radio je danas javio da je izraelska vojska (IDF) počela evakuaciju palestinskih civila iz Rafe pre otpočinjanja ofanzive na taj grad.

Hamas je ranjie večeras saopštio da pristaje na egipatsko-katarski predlog o prekidu vatre u Gazi koji bi uključivao tri faze.

Ubrzo nakon saopštenja Hamasa, Tajms of Izrael preneo je izjave neimenovanih izraelskih zvaničnika, koji su poručili da se na saopštenje Hamasa ne uzima u obzir, pošto predlog na koji je Hamas pristao ne podrazumeva uslove na koje je pristao izrael.

Zamenik lidera Hamasa Halil Al Haija rekao je da su posrednici preneli da je američki predsednik Džozef Bajden lično posvećen primeni sporazuma o prekidu vatre. Saopštenje Hamasa da prihvata prekid vatre objavljeno je ubrzo nakon razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

 

Metju Miler: SAD se protive invaziji na Rafu bez obzira na odgovor Hamasa

SAD se protive izraelskoj invaziji na grad Rafu, bez obzira na Hamasov odgovor o predlogu prekida vatre, izjavio je danas portparol stejt departmenta Metju Miler.

"Ne možemo da podržimo operaciju u Rafi kako je trenutno zamišljena", rekao je Miler i dodao da SAD nisu videle kredibilan plan za zaštitu 1,5 miliona civila zarobljenih u tom gradu na jugu Pojasa Gaze, prenosi Al Džazira.

On je istakao da su SAD i pre poslednjeg odgovora Hamasa na predlog o prekidu vatre, jasno stavile do znanja da ne podržavaju Izrael u nameri da pokrene vojnu operaciju punog obima u Rafi. Miler je takođe izrazio zabrinutost zbog izraelske naredbe da se evakuišu žitelji istočnog dela Rafe.

"Ne postoji efikasan način da im se podeli pomoć i da se osigura da imaju pristup skloništu, pristup sanitarnim uslovima na mestima na koja bi otišli", upozorio je Miler.

Izraelski vojni radio je danas javio da je izraelska vojska (IDF) počela evakuaciju palestinskih civila iz Rafe pre otpočinjanja ofanzive na taj grad. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je juče odbacio međunarodni pritisak da zaustavi rat u Pojasu Gaze poručivši da ako Izrael bude primoran da bude sam, ostaće sam.

"Kažem svetskim liderima: nikakav pritisak, nikakva odluka bilo kog međunarodnog foruma neće sprečiti Izrael da se brani", rekao je on, govoreći na engleskom i istakao "nikada više - to je sada".

 

Metju Milier: SAD analiziraju odgovor Hamasa na predlog o prekid vatre

Sjedinjene Američke Države analiziraju odgovor Hamasa na predlog o prekid vatre i razgovaraće o tome sa saveznicima na Bliskom istoku u narednim satima, izjavio je danas na brifingu za novinare portparol Stejt departmenta Metju Miler.

"Mogu da potvrdim da je Hamas dao svoj odgovor. Sada analiziramo taj odgovor i razgovaramo o njemu sa našim partnerima u regionu", rekao je Miler, prenosi Rojters.

Miler je potvrdio i da je direktor CIA Bil Berns u regionu gde "radi na ovom pitanju u realnom vremenu".

Hamas je ranije danas saopštio da je prihvatio predlog o prekidu vatre u Gazi koji su predložili Egipat i Katar. Ta palestinska militantna grupa je u saopštenju navela da je njen šef Ismail Hanije obavestio premijera Katara Muhameda Bin Abdulrahmana Bin Džasima Al Tanija i šefa egipatske obaveštajne službe Abasa Kamela da prihvata njihov predlog.

Ubrzo nakon saopštenja Hamasa, Tajms of Izrael preneo je izjave neimenovanih izraelskih zvaničnika, koji su poručili da se na saopštenje Hamasa ne uzima u obzir, pošto predlog na koji je Hamas pristao ne podrazumeva uslove na koje je pristao izrael. Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da se čini da je saopštenje Hamasa "lukavstvo osmišljeno da Izrael ispadne strana koja odbija dogovor", i dodao da je primirje na koje je Hamas pristao "ublažena" verzija egipatskog predloga koji je uključivao "dalekosežne" zaključke koje Izrael nije mogao da prihvati.

Saopštenje Hamasa da prihvata prekid vatre objavljeno je ubrzo nakon razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Značajan deo razgovora Bajdena i Netanijahua bio je posvećen naporima da se postigne dogovor o primirju, koji bi uključivao oslobađanje izraelskih talaca.

 

Folker Tirk: Naredba Izraela Palestincima da se evakuišu iz Rafe je nehumana

Izraelska naredba Palestincima da se evakuišu iz grada Rafa na jugu Pojasa Gaze je "nehumana", navodi se u današnjem saopštenju kabineta visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folkera Tirka.

On je ukazao da je prisiljavanje stotina hiljada ljudi da beže u područja u kojima gotovo da nema pristupa humanitarnoj pomoći "nezamislivo". Upozorio je da bi zbog izraelske ofanzive patnja Palestinaca i razaranja postali "nepodnošljivi".

"Gaza je i dalje na udaru bombi, bolesti, pa čak i gladi. A danas im je rečeno da moraju ponovo da se sele zbog izraelske vojne operacije u Rafi. To je nehumano i u suprotnosti sa osnovnim principima međunarodnih humanitarnih zakona i zakona o ljudskim pravima", navodi se u saopštenju visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu juče je odbacio međunarodni pritisak da zaustavi rat u Gazi poručivši da ako Izrael bude primoran da bude sam, ostaće sam. "Kažem svetskim liderima: nikakav pritisak, nikakva odluka bilo kog međunarodnog foruma neće sprečiti Izrael da se brani", rekao je on, govoreći na engleskom i istakao "nikada više je sada".

 

Erdogan pozvao Zapad da izvrši pritisak na Izrael radi postizanja primirja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas, nakon što je palestinski Hamas prihvatio dogovor o primirju, sve strane, a posebno Zapad, da "izvrše neophodni pritisak na Izrael" kako bi se postigao prekid vatre.

Erdogan je posle telefonskog razgovora sa liderom Hamasa Ismailom Hanijeom naglasio da je pozitivno to što je ta grupa prihvatila dogovor o primirju i dodao da Izrael takođe morada učini korak ka postizanju trajnog primirja.

"Tokom razgovora, u kojem sam istakao da smatram pozitivnim to što je Hamas doneo odluku na sugestiju Turske, naglasio sam da i Izrael takođe mora da učini korak u cilju postizanja trajnog prekida vatre", objavio je Erdogan na društvenoj mreži Iks.

Hamas je ranije danas saopštio da je prihvatio predlog o prekidu vatre u Gazi koji su predložili Egipat i Katar. Ta palestinska militantna grupa je u saopštenju navela da je njen šef Ismail Hanije obavestio premijera Katara Muhameda Bin Abdulrahmana Bin Džasima Al Tanija i šefa egipatske obaveštajne službe Abasa Kamela da prihvata njihov predlog.

Ubrzo nakon saopštenja Hamasa, Tajms of Izrael preneo je izjave neimenovanih izraelskih zvaničnika, koji su poručili da se na saopštenje Hamasa ne uzima u obzir, pošto predlog na koji je Hamas pristao ne podrazumeva uslove na koje je pristao izrael.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da se čini da je saopštenje Hamasa "lukavstvo osmišljeno da Izrael ispadne strana koja odbija dogovor", i dodao da je primirje na koje je Hamas pristao "ublažena" verzija egipatskog predloga koji je uključivao "dalekosežne" zaključke koje Izrael nije mogao da prihvati.

Saopštenje Hamasa da prihvata prekid vatre objavljeno je ubrzo nakon razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. Značajan deo razgovora Bajdena i Netanijahua bio je posvećen naporima da se postigne dogovor o primirju, koji bi uključivao oslobađanje izraelskih talaca.

 

Izrael: Sporazum koji je prihvatio Hamas nisu uslovi na koje je Izrael pristao

zraelski zvaničnici upozorili su danas da se ne uzime u obzir saopštenje plaestinske militantne grupe Hamas da prihvata sporazum o prekidu vatre jer, kako navode, to ne podrazumeva uslove na koje je Izrael pristao.

Prema navodima zvaničnika koje citiraju izraelske televizije Kanala 12 i Kanal 13, ponuda koju je Hamas prihvatio je ponuda koju je "jednostrano izneo Egipat" i koju Izrael "ne shvata ozbiljno pre nego što se razjasne detalji", preneo je Tajms of Izrael.

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da se čini da je saopštenje Hamasa "lukavstvo osmišljeno da Izrael ispadne strana koja odbija dogovor".

On je kazao da je primirje na koje je Hamas pristao "ublažena" verzija egipatskog predloga koji je uključivao "dalekosežne" zaključke koje Izrael nije mogao da prihvati.

Hamas je ranije danas saopštio da je prihvatio predlog o prekidu vatre u Gazi koji su predložili Egipat i Katar.

Ta palestinska militantna grupa je u saopštenju navela da je njen šef Ismail Hanije obavestio premijera Katara Muhameda Bin Abdulrahmana Bin Džasima Al Tanija i šefa egipatske obaveštajne službe Abasa Kamela da prihvata njihov predlog.

Detalji o sadržaju sporazuma nisu izneti. Saopštenje Hamasa da prihvata prekid vatre objavljeno je ubrzo nakon razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Značajan deo razgovora Bajdena i Netanijahua bio je posvećen naporima da se postigne dogovor o primirju, koji bi uključivao oslobađanje izraelskih talaca.