16. septembar 2024 12:45

Šapić: Privatni prevoznici prvi put moraju da kupuju nove autobuse

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šapić: Privatni prevoznici prvi put moraju da kupuju nove autobuse

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas, govoreći o rebalansu budžeta koji je pred odbornicima i javnom prevozu, da privatnici prvi put moraju da kupuju nove autobuse i da se Grad Beograd sprema za jednu od najvećih nabavki i tramvaja i trolejbusa.

Šapić je na konferenciji za novinare naveo da je doneta odluka zahvaljujući kojoj će do kraja godine na gradskim ulicama biti 750 novih autobusa, a da je prevoz u gradu najjeftiniji u Evropi i podsetio da je promenjen kompletan sistem u toj oblasti.

"Tada ste imali neko punjenje kartice na trafikama i niste znali tačno gde punite. A danas, imate najjeftiniji i najjednostavniji sistem plaćanja SMS-om. Nova aplikacija je tri puta bolja nego prošla, imamo informativne table", rekao je Šapić.

On je naveo da privatni prevoznici imaju obavezu da im polovina autobusa budu novi i objasnio da ukoliko je vozilo starije od pet godina, onda pada cena po kilometru koju plaća grad za četvrtinu.

Spremamo se za jednu od najvećih nabavki i tramvaja i trolejbusa, rekao je Šapić i podsetio da je nabavka  25 tramvaja završena i da treba da stignu tramvaji koju su navodno koštali sedam, pa pet miliona, pa 3,5, a na kraju samo 2,6 miliona evra.

Nijedna aktivnost grada nije bila ugrožena, opozicija nije odgovorila za apoteke

Gradonačelnik Šapić izjavio je danas, uoči sednice Skupštine grada Beograda na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta, da tokom privremenog finansiranja nijedna aktivnost grada nije bila ugrožena, a istovremeno je napomenuo da opozicija nije dostavila kandidate za direktora Apotekarske ustanove Beograd.

"Mislim da više rebalansa nećemo imati, iako sam pre godinu i po dana rekao da će ova gradska uprava da funkcioniše po principu uspešnih velikih preduzeća svugde u svetu, a to znači da se pravi nekoliko preseka u toku godine i da će praktično prebacivanjem sredstava tamo gde nisu utrošena na poziciju gde su ona neophodna učiniti sve da bude sve efikasnije, jer tako danas funkcionišu sve velike kompanije", rekao je Šapić na konferenciji za novinare u gradskom parlamentu.

Sada su, kako kaže, okolnosti bile drugačije, jer mora da se nadoknadi suštinski ono što je bilo propušteno privremenim finansiranjem. 

"Ono što je najvažnije, da ne postoji ni jedna stvar koja je ugrozila funkcionisanje grada za godinu dana. Grad je bio u situaciji u kojoj se nije nalazio prethodnih 30, 40, 50 godina. Nikada nije bio u privremenom finansiranju toliko dug period”, rekao je Šapić.

On je istakao da su uspeli da nastave sve projekte, da isplate sva socijalna davanja, dodajući da je u toku isplata po 20.000 dinara osnovcima I srednjoškolcima.

Šapić najavio podizanje spomenika Draži Mihailoviću na Terazijama

Aleksandar Šapić najavio je podizanje spomenika Draži Mihailoviću u parku na Terazijskoj terasi, kao i izmeštanje groba Josipa Broza Tita iz Beograda.

Šapić je rekao na konferenciji za novinare da će danas javno pozvati na  izmeštanje groba Josipa Broza Tita iz Beograda i podsetio da je o tome  govorio pre par meseci i da je rekao da to nije predizborna priča.

"Ne mogu da utičem na tu odluku, niti grad Beograd može pravno- formalno na to da utiče, ali mislim da je izmeštanje Josipa Broza iz Muzeja Jugoslavije izuzetno važna stvar za srpski narod i za budućnost ove zemlje. Takođe i izmeštanje Moša Pijade, Ive Lola Ribara, Đure Đakovića, Ivana Milutinovića sa Kalemegdanske tvrđave, sa prostora koji je najveća naša kulturna baština, stara 2.000 godina", rekao je on novinarima u Skupštini grada.

Dodao je da odluku o tome donosi Ministarstvo kulture i da je Kalemegdan pod zaštitom Zavoda zaštitu spomenika Srbije, kao i da je Muzej Jugoslavije takođe u nadležnosti Ministarstva kulture. 

"Ono što ja mogu da kažem, jeste da ću i ja lično i gradske službe maksimalno pomoći ukoliko dođe do te odluke da se izvrši kvalitetna ekshumacija, da se ta tela prebace tamo gde budemo odlučili.  Ako su Španci mogli posle 44 godine generala Franka da izmeste iz Doline palih na neko normalno groblje, mi nismo varvari za razliku od tih istih boljševika i komunista koji su generalu Draži Mihajloviću rasuli kosti da ne znamo ni danas gde mu se nalaze", rekao je Šapić.