22. oktobar 2024 10:06

Zelenilo Beograd obeležava 95 godina postojanja akcijom sa zlatnim vaterpolistom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenilo Beograd obeležava 95 godina postojanja akcijom sa zlatnim vaterpolistom

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Javno komunalno preduzeće koje brine o održavanju i uređenju zelenih površina prestonice "Zelenilo Beograd" danas obeležava 95 godina svog postojanja i rada akcijom sadnje drveta sa zlatnim vaterpolistima.

Mirjana Obućinski iz zelenila Beograd rekla je da će stablo javora na Kalemegdanu zasaditi v.d. generalnog direktora JKP "Zelenilo-Beograd" Dušan Tojagić, selektor muške vaterpolo reprezentacije Uroš Stevanović i član vaterpolo reprezentacije Vladimir Mišović.

"Tradicionalno, povodom svog rođendana 'Zelenilo-Beograd' svake godine, posadi stablo na nekoj od javih zelenih površina sa istaknutim ličnostima koje su obeležile godinu i koje, na osnovu svojih postignutih rezultata treba da predstavljaju uzor mladim generacijama. Vaterpolo reprezentacija Srbije, predvođena selektorom Urošem Stevanovićem, stručnim štabom i sjajnim igračima, nesumnjivo je, svojim vrednim radom i izuzetnim zalaganjem, obeležila ovu godinu, osvojivši zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu", rekla je Obućinski za Tanjug.

Prema njenim rečima početak organizovane brige o zelenilu u gradu započinje 1929. godine, kada Grad Beograd osniva službu pod nazivom "Odsek za parkove", a nešto kasnije "Odsek za parkove i pošumljavanja", čiju tradiciju baštini, nastavlja i unapređuje JKP "Zelenilo - Beograd".

"Preduzeće održava 3.000 hektara javnih zelenih površina, na teritoriji 10 centralnih gradskih opština u gradu. Brigu vodimo o 1.293 dečja igrališta, 428 sportskih terena, 119 teretana na otvorenom, oko 60.000 drvorednih stabala u 759 ulica i preko milion stabala na slobodnim zelenim površinama. U toku prethodne sadne sezone posadili smo 17.114 stabala i 800.000 sadnica cveća u cvetnjacima širom grada", rekla je Obućinski.

Dodaje da je u toku ove godine izgrađeno šest dečijih igrališta i dva sportska terena, nastavljeno je uređenje šetališta Lazaro Kardenas, a na dve lokacije je formiran kutak za miran odmor, a završeno je i uređenje i ozelenjavanje kružnog toka kod Ušća.

"Trenutno se izvode radovi na osam lokacija u gradu i to na sanaciji još šest dečijih igrališta (Paunova 51, Susedgradska 25, Blagajska, Lazarevački drum 6a-6e, Bulevar Mihajla Pupina 173, Venizelosova) izgradnji parka za pse u parku kod Vojne gimnazije, kao i kompletnom uređenju parka Kalvarija", rekla je Obućinski.