13. decembar 2022 12:14

Zelenilo Beograd: Počela prodaja novogodišnjih jelki sa busenom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenilo Beograd: Počela prodaja novogodišnjih jelki sa busenom

Foto: Shutterstock.com/Happy Hirtzel, ilustracija

BEOGRAD - U Beogradu je danas počela prodaja novogodišnjih jelki sa busenom, a u rasadnicima "Zelenila Beograd" u ponudi su smrča i Pančićeva omorika, rekla je inženjerka pejzažne hortikulture iz tog javnog preduzeća Tatjana Batalo.

''Jelke sa busenom sugrađani mogu da kupe u rasadnicima u Ulici vojvode Stepe i u Ulici Marije Bursać u Zemunu svakog dana od 7.00 do 15.00 časova, a rasadnici će prodavati jelke i u subotu 17. i 24. decembra'', rekla je Batalo za Tanjug.

Ona je navela i da se cene razlikuju u zavisnosti od visine stabla, tako da jelke visine od jednog metra koštaju 1.500 dinara, a one od preko dva metra 3.000 dinara.

Batalo je objasnila da se jelka mora posebno održavati u sobnim uslovima.

''Tokom praznika je potrebno da se redovno orošava i zaliva odstajalom vodom sobne temperature'', rekla je ona.

Kada je reč o presađivanju jelke u zemljište nakon praznika, Batalo kaže da drvo ne treba iznositi napolje bez prethodnog perioda prilagođavanja.

''Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili nekoj prostoriji koja se ne greje, a nakon tog perioda da se posadi na predviđeno mesto, kada zemlja nije smrznta, odnosno kada je spoljna temperatura iznad jednog stepena Celzijusa'', rekla je Batalo.