16. jun 2023 17:08

Vidović: Saradnja sa "Evropskim gradovima" je važna za dalji razvoj Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vidović: Saradnja sa "Evropskim gradovima" je važna za dalji razvoj Beograda

Foto: TANJUG/SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

BEOGRAD - Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović boravila je u Briselu povodom "Brussels Urban Summit"-a (BUS), čiji je cilj razmena ideja i postavljanje prioriteta za održive, pristupačne i zelene gradove u budućnosti, saopštila je danas pres služba grada Beograda.

Samit predstavlja inicijativu regije glavnog grada Brisela, Eurocities, Metropolis and the OECD Champion Mayors za inkluzivni razvoj i okuplja više od 300 gradova i više od 1.000 političara, stručnjaka i predstavnika civilnog društva.

Tokom konferencije Vidović je razmenila znanja, ideje i iskustva Beograda sa fokusom na izazove sa kojima se gradovi danas suočavaju, kao što su klimatske promene, migracije, urbani rast i nejednakost, koji stavljaju na test same osnove urbanog života.

Ona je rekla da Grad Beograd kao član Asocijacije "Evropski gradovi" učestvuje u odlučivanju o evropskim politikama koje se tiču gradova, aktivno utiče na kreiranje politika i ostvaruje saradnju sa drugim gradovima.

Dodala je da saradnja sa "Evropskim gradovima" ima važnu ulogu u daljem razvoju grada Beograda, jer omogućava zajedničke projekte, razmenu dobrih praksi i organizaciju događaja koji doprinose prosperitetu grada.

Podsetila je da Grad Beograd i Grad Brisel imaju blisku saradnju, da je 2021. godine potpisan je Memorandum o razumevanju između Beograda i Brisela kojim se predviđa saradnja pre svega u oblasti urbanog razvoja, životne sredine, mobilnosti i transporta.

"Samim tim učešće na ovom samitu smatramo veoma značajnim i aktivno učestvujemo u svim oblicima saradnje. S obzirom na to da je Beograd evropska prestonica na visokom nivou razvoja, pravi je trenutak da iskoristimo sva znanja razvijenih gradova, odredimo se prema budućnosti, primenimo najbolje evropske prakse, napravimo dugoročne izbore i odluke za naš grad", rekla je Vidovićeva.

Istakla je da su posebnu pažnju privukle zelene površine u urbanim sredinama i metropolama, kao i neki od primera dobre prakse kao što su zeleni zidovi i zeleni krovovi, zamena tamnih podloga, poput asfalta i betona u javnim parkovima, svetlim podlogama koje ne zadržavaju toplotu i vodopropusne su.