17. jul 2023 12:14

Sević: Beograđani imaju uredno snabdevanje vodom, potrošnja je povećana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sević: Beograđani imaju uredno snabdevanje vodom, potrošnja je povećana

Foto: Shutterstock.com/Carlos Marques, ilustracija

BEOGRAD - Izvršni direktor za vodovodni sistem JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Branimir Sević rekao je danas da građani imaju uredno snabdevanje vodom, kao i da beogradski vodovodni sistem trenutno proizvodi preko 6.500 hiljada litara vode u sekundi.

"Mi beležimo povećanu potrošnju u toku ovih vrelih dana, pogotovu vikenda koji je iza nas. Danas su temperature jako visoke i sam sistem je napregnut, radimo na maksimumu. Ne očekujemo veće probleme u snabdevanju, s obzirom da smo se od početka godine pripremali na ovakav scenario i visoke temperature", izjavio je Sević za Tanjug.

Dodao je da je dosta urađeno na sistemu distribucije i proizvodnji vode u prethodnom periodu.

"Ušli smo u drugu nedelju visokih temperatura, nismo imali ispade ni u jednom delu sistema sa značajnim brojem potrošača, osim u mestima gde se radi otklanjanje defekata ili diskontinuiteta koji je izazvan radovima na sistemu", objasnio je Sević.

Na pitanje da li ima potrebe da građani smanje potrošnju vode, Sević je istakao da su iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" već ukazali građanima da smanje nenamensko potrošnje vode.

"Potrebno je smanjiti potrošnju vode za nešto što nije krajnji razlog da se voda koristi. To je na prvom mestu zalivanje, nalivanje sadnjaka i poljoprivrednih površina, pranje ulica, nalivanje pločnika i asfalta. Vodu treba isključivo koristiti za piće, za održavanje lične higijene i spremanje hrane, beogradski vodovodni sistem može da izdrži takvu potrošnju", rekao je Sević.

On je objasnio je da se nenamenskom potrošnjom rizikuje da sistem izađe iz stabilnog stanja u kojem se nalazi trenutno.

Sević je, komentarišući cisterne sa pijećom vodom, naveo da su one postavljene na mestima sa visokom frekvencijom sugrađana.

"Sugrađani se mogu osvežiti i popiti kvalitetnu vodu. Skoro je bilo jedno od pitanja da li se voda ugreje na ovako visokim temperaturama, ona ne stigne da se ugreje jer se uglavnom potroši i čim padne ispod nekog nivoa u cisterni mi vršimo dopunu, odnosno zamenu takve vode u cisterni", zaključio je Sević.