13. septembar 2023 20:03

Skupština Grada završila rad, odbornici usvojili 52 tačke dnevnog reda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Skupština Grada završila rad, odbornici usvojili 52 tačke dnevnog reda

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ, arhiva

BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada Beograda završili su danas rad usvajanjem 52 tačke dnevnog reda od kojih je najznačajnija bila rebalans bužeta za 2023. godinu kojim se između ostalog predviđa i povećanje osnovice plate za 9.414 zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Današnja 11. sednica po redu, trajala više od devet sati.

Nakon što je usvojeno prvih devet tačaka dnevnog reda, o kojima se glasalo pojedinačno, na predlog šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Mirkovića, usvojen je predlog da se zbirno glasa o svim preostalim tačkama od 10. do 52.

Mirković je taj predlog obrazložio tako što je izrazio bojazan da će opozicija i u nastavku glasanja ometati rad skupštine i, kako je rekao, praviti cikus kao što su to radili kada je govorio i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, ne dozovljavajući mu da obrazloži benefite rebalansa bužeta.

Gradonačelnik Beograda je na početku sednice naveo da će se to povećanje odnositi posebno na pomoćno osoblje - spremačice, čistačice, kuvarice i druge, kojima su plate bile izuzetno niske.

Rebalans će omogućiti da se poveća i solidarna pomoć za zaposlene u predškolskim ustanovama, tako da će umesto 25.000 dinara ona iznositi 40.000, koliko imaju i svi zaposleni u javnim komunalnim preduzećima.

Zahvaljujući rebalasnu biće omogućena i nabavka novih vozila za javni gradski prevoz na gas, a cilj je da u narednom periodu ceo vozni park bude zamenjen vozlima na gas i električnu energiju.

Usvojena je i tačka koja se odnosi na vaučere u vrednosti od 6.000 za koje će roditelji sve dece do 19 godina moći da dobiju osim školske i sportske opreme i opremu za igru, edukaciju, rast i razvoj dece.

Usvojili su i rešenje o davanju saglasnosti na program poslovanja za 2023. za dvadesetak javnih komunalnih preduzeća, kao i ono o davanju saglasnosti na odluku o raspodeli neto dobiti iz 2022. godine za određena javna preduzeća i privredna društva, među kojima su Beogradske pijace i Zoološki vrt.

Odbornici su usvojili i plan detaljne regulacije za deo Bloka 20, izmene i dopune prostornog plana Opštine Obrenovac, izmene i dopune odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Beograda.

Odbornici su doneli odluku o osnivanju ustanove Beogradski zavod za sport i medicinu sporta, kao i rešenje o imenovanju vršioca dužnosti te ustanove.

Danas je usvojen i Izveštaj o stanju bezbednosti saboraćaja na teritoriji grada, za 2022. kao i Akcioni plan adaptacije na klimatske promene sa procenom ranjivosti.