4. oktobar 2023 08:53

Vlado Batnožić: Počinju prijave za preventivne zdravstvene preglede za građane Savskog venca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlado Batnožić: Počinju prijave za preventivne zdravstvene preglede za građane Savskog venca

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Prijave za besplatne preventivne zdravstve preglede, koji će ovog vikenda biti organizovani u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije“ za građane Savskog venca, počinju danas.

Preventivni pregledi - ultrazvuk štitne žlezde i pregled stomatologa sa uklanjanjem kamenca biće organizovani u subotu 7. oktobra od 7 do 14 časova.

"Prijave za besplatne preventivni preglede za građane Savskog venca- ultra zvuk štitne žlezde i plegled stomatologa vrše se pozivom na broj telefona 011-3611-581 od danas do subote u periodu od 7 do 14 časova”, rekao je za Tanjug direktor Zavoda za zdravstvenu zašitu radnika “Železnice Srbije” Vlado Batnožić.

Prema njegovim rečima, ultrazvuk predstavlja siguran i bezbolan pregled i ne koristi zračenje.

"Čest je slučaj da se na štitnoj žlezdi pojave čvorići koji se mogu opipati rukom ali se ultrazvuk koristi za procenu čvorova koji su pronađeni tokom rutinskog pregleda. Većina ovih čvorova su benigdni, a manji deo njih su pravi tumori štitne žlezde. Preglede će obavljati tri specijalista radiologa i tri specijalista stomatologije", rekao je Batnožić.

Tiroidna, odnosno štitna žlezda je locirana u prednjem delu vrata i u obliku je leptira, a njena funkcija je da proizvodi hormone koji regulišu funkcionisanje čitavog organizma, rekao je on.

"Ako je nivo ovih hormona prenizak ili previsok tada se javljaju problemi”, rekao je Batnožić.