18. novembar 2023 10:50

Šapić: Građani naselja Gaj u Barajevu dobijaju savremenu ambulantu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šapić: Građani naselja Gaj u Barajevu dobijaju savremenu ambulantu

Foto: TANJUG/BEOINFO

BEOGRAD - Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić obišao je novoizgrađenu ambulantu u naselju Gaj u Barajevu i tom prilikom poručio da će za petnaestak dana blizu 5.000 građana u njoj moći da dobije brzu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu, umesto u udaljenom domu zdravlja.

"Posebno mi je drago što sam danas tu i što ova ambulanta tako izgleda, jer su ovo stvari koje su građanima prigradskih opština od najveće važnosti, naročito onima koji žive u Barajevu, Lazarevcu, Mladenovcu, u naseljima koja su relativno udaljena od domova zdravlja."

On je ukazao da u naselju Gaj živi gotovo 5.000 ljudi, koji praktično neće morati da idu u dom zdravlja, gde će se ujedno smanjiti i gužve, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

"Naselja Lisović i Gaj će za oko petnaest dana imati svoju ambulantu, gde se trenutno završava opremanje objekta", istakao je Šapić.

Prema njegovim rečima, ambulanta, površine 120 metara kvadratnih, ima pristupnu rampu za osobe sa invaliditetom, čekaonicu, dve ordinacije, sobu za intervencije i laboratoriju, pomoćne prostorije za osoblje, a pored redovnih pregleda biće organizovani i preventivni.

"Ambulanta će imati doktora opšte prakse, organizovanu laboratoriju, pedijatra i, po potrebi, doktora specijalistu otorinolaringologije ili neke druge grane medicine. Imaće sve one zdravstvene usluge koje se rade u svakom domu zdravlja i zaista mislim da će to znatno olakšati svakodnevni život, naročito našim starijim sugrađanima", rekao je Šapi.

On je ukazao da je taj objekat izgrađen sredstvima Opštine Barajevo.

"Zato smo prošle godine i podizali budžet svim opštinama, posebno prigradskim. U Barajevu su urađene baš te suštinske i ključne stvari za svakodnevni život svakog građanina, a to su ambulanta, dom zdravlja, sportski tereni. Nedavno smo otvorili i Centar za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju, koji je uradio Grad Beograd. Na ovom prelepom mestu, gde je kao da ste u srcu Šumadije, a ne na teritoriji Beograda, stiču se svi uslovi za jedan zaista prilično lep i kvalitetan život", rekao je Šapić.

Vrednost objekta ambulante iznosi blizu 19 miliona dinara, a planirano je da se početkom sledeće godine u okviru prostora koji se nalazi neposredno ispred same zgrade postavi dečje igralište.

Šapić je dodao da ima još mnogo stvari koje će se raditi u Barajevu, pre svega infrastruktura, napominjući da je dosta ulica već uređeno.

On je otvorio i Sajam sporta Opštine Barajevo, koji organizuje Sportski savez Beograda u saradnji sa Sportskim savezom Barajeva.

U nedavno otvorenoj dvorani, koju će posetiti oko 250 dece osnovnoškolskog uzrasta (3. i 4. razred) i predškolci, zastupljeno će biti 15 klubova učesnika sa teritorije opštine Barajevo.

"Stvorili su se uslovi da, kako smo i obećali, napravimo jedan ozbiljan pravi sportski centar koji će, uz halu koju sada poseduje, imati otvoren i zatvoren bazen, dodatne sportske terene, tako da će zaista biti pravo mesto okupljanja mladih ljudi. Radimo sve da naši sugrađani u Barajavu imaju sve one stvari kao i građani iz centralnih gradskih opština", zaključio je Šapić.