13. decembar 2023 06:41

Sekretar Crvenog krsta: U Beogradu se otvara Dnevni privremeni prihvatni centar za beskućnike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sekretar Crvenog krsta: U Beogradu se otvara Dnevni privremeni prihvatni centar za beskućnike

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - U Beogradu će u Lominoj ulici biti otvoren Dnevni privremeni prihvatni centar za beskućnike, koji će raditi od 10 do 13 časova.

"Crveni krst Beograd u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu Beograda, kao i prošle godine nakon otvaranja Privremenog prenoćišta za beskućnike, sutra otvara i Dnevni privremeni centar koji se nalazi na istoj adresi kao i prošle godine u Lominoj ulici broj 17", rekao je za Tanjug Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta Beograd.

Radno vreme ovog centra biće od 10 do 13 časova.

"Lica bez krova nad glavom u okviru ovog centra imaće mogućnost da nakon napuštanja Privremenog prenoćišta, u okviru Dnevnog centra zamene odeću ukoliko je mokra ili pocepana, da se ugreju uz tople napitke i obrok koji im se i na ovoj lokaciji pruža kao mogućnost", rekao je Prica.

Kako je naveo, i realizaciji ove usluge finansijski pomagaće Sekretarijat za socijalnu zaštitu Beograda, kao i volonteri Crvenog krsta koji su uključeni u sve socijalne programe koje realizujemo na teritoriji grada.

"Bitno je istaći da ono što nas posebno raduje je brzina u uspostavljanju i formiranju ovakvih centara koju crpimo na osnovu procene kapaciteta iz prethodne godine", kazao je Prica.

Prema njegovim rečima, najveći broj lica koji je kroz ovaj centar prošao u toku samo jednog dana brojao je najviše 162 korisnika.

"U ovu statistiku treba uzeti izuzetno fleksibilan pristup u definisanju Iegitimisanju korisnika, pa je od koristi napomenuti da je u privremenom prenoćištu na raspolaganju 40 smeštajnih jedinica i da, pored temperaturnog minusa koji se beleži u Beogradu, naši smeštajni kapaciteti nisu svake noći popunjeni do maksimalnog broja", rekao je Prica.