28. maj 2024 14:49

Šapić: Nećemo saradnju sa onima čiji su stavovi suprotni nacionalnim interesima Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šapić: Nećemo saradnju sa onima čiji su stavovi suprotni nacionalnim interesima Srbije

Foto: TANJUG/BEOINFO

BEOGRAD - Očekujem da narod glasa po sopstvenoj savesti i da će Beograd nakon predstojećih izbora dobiti upravu kakvu zaslužuje, izjavio je danas predsednik Privremenog organa Grada Beograda i kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić.

"Verujem da ćemo se posle izbora vratiti normalnom životu i moći da radimo i nastavimo sa svim stvarima koje smo započeli. Nikada nisam nikoga pozivao, a kamoli pritiskao da glasa za mene ili za opciju koju predstavljam, iako sam u ovom poslu 14,15 godina, tako da to neću ni sada promeniti", rekao je on odgovarajući na novinarsko pitanje kakva su njegova očekivanja od izbora.

Govoreći o mogućim postizbornim koalicijama rekao je da je dobrodošao svako ko bude želeo da zajedno sa Srpskom naprednom strankom vodi grad, da ga učini boljim, kvalitetnijim, da se bavi problemima koji metropole kao što je Beograd imaju.

"Nisu dobrodošli oni koji imaju stavove koji su suprotni nacionalnom interesu države Srbije i našem narodu, a to su oni koji smatraju da bi trebalo da se odreknemo jednog dela svoje teritorije i koji smatraju da bi trebalo sami sebe da proglasimo genocidnim. Takođe ni oni koji bi na Stari dvor ili Skupštinu grada pored srpske zastave zakačili šarenu zastavu duginih boja", rekao je Šapić.

Počela obnova platoa ispred Hrama Svetog Save, posadićemo 400 do 500 sadnica

Rekonstrukcija platoa i parka ispred Hrama Svetog Save koja je počela danas završiće se tokom sledeće godine, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda i dodao da će najlepši pravoslavni hram u svetu imati i najlepši park u svetu.

"Želimo da sačuvamo autentičnost parka i da mu udahnemo novi život. Nećemo poseći nijedno drvo, kao što neki govore, već ćemo posaditi 400 do 500 novih sadnica", rekao je Šapić novinarima ispred Hrama Savetog Save.

Naveo je da će cena radova biti između sedam i osam miliona evra i da u projektu učestvuje i Vlada Srbije.

"Premijer Miloš Vučević je rekao da je razgovarao sa patrijarhom Porfirijem i obećao je da će Vlada Srbije pomoći", istakao je Šapić i dodao da će biti urađen i patrijarški dom, čime će se, kako je rekao, obezbediti još bolji uslovi za svakodnevni život crkve.

Danas počelo uklanjanje nelegalnih splavova od Brankovog mosta ka Ušću

Šapić je izjavio da je danas počelo uklanjanje nelegalnih splavova od Brankovog mosta ka Ušću. 

"Mi smo u proteklih desetak dana govorili dosta o završetku uklanjanja nelegalnih splavova na Savskom šetalištu a danas krećemo i da uklanjanjamo splavove od Brankovog mosta ka Ušću", rekao je Šapić novinarima ispred Hrama Svetog Save gde su počeli radovi na rekonstrukciji platoa i parka ispred hrama.

Dodao je da svi znaju da su vlasnici splavova decenijama koristili javnu površinu bez ikakvih papira, dozvola i plaćanja i da su imali priliku da licitiraju za nove lokacije i u tom delu grada.

"Ja sam odavno rekao tim ljudima da me uzmu zaozbiljno, pošto se mnogi nisu tako ponašali i da ne čekaju da im zakucamo na vrata. Danas ćemo zakucati i tamo na vrata splavova jer krećemo da ih uklanjamo", naglasio je on.

Nema blokade u nabavci tramvaja, verujem da će koštati po 3-4 miliona evra

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda rekao je danas da ne postoji nikakav zastoj ili blokada u vezi sa nabavkom 25 tramvaja za grad Beograd i da se još ne zna njihova cena.

"Budžetski novac koji smo opredelili još prošle godine za tu poziciju nema veze sa cenom tramvaja, već znači da mi u okviru te pozicije ne možemo da potrošimo više, ali možemo manje, pošto je to pozicija za nabavku svih vozila", rekao je Šapić odgovarajući na pitanje novinara dokle se stiglo sa nabavkom tramvaja.

Dodao je da stvari menja i otežava to što je zbog privremenosti u funkcionisanju grada, privremen i budžet, te da će ovi problemi biti rešeni nakon izbora. 

"Cena tramvaja će biti onolika kolika bude ponuđena. Neki su došli do toga da će biti oko sedam miliona evra po tramvaju. A šta će biti kada se ispostavi da će tramvaji biti najmanje duplo jeftiniji, ako ne i više", zapitao je Šapić.