19. januar 2023 13:57

Plivanje za Časni krst održano na Adi Ciganliji, najbrži Pavle Milošević

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plivanje za Časni krst održano na Adi Ciganliji, najbrži Pavle Milošević

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Takmičenje u plivanju za Časni krst danas je održano na Adi Ciganliji, a prvi je do njega doplivao Pavle Milošević, student četvrte godine na Vojnoj akademiji.

U plivanju za Časni krst učestvovala su 54 plivača, a pored 33 građana, takmičilo se i po sedam pripadnika Vojske Srbije, Žandarmerije i Srpskog viteškog borenja (SVIBOR).

 

Pre takmičenja u hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu služena je Bogojavljenska liturgija i organizovana svečana Bogojavljenjska litija.

Usledila je i beseda protojereja-stavrofora Časlava Marinkovića, kao i Bogojavljenska molitva na jezeru.

Pavle Milošević, koji je prvi doplivao do Časnog krsta, rekao je novinarima da prvi put učestvuje na takmičenju i da se pripremao nekoliko meseci zajedno sa svojim kolegama.

"Osećaj je prelep. Ovo mi je prvo učešće, ali se nadam da ću ponovo plivati", rekao je on.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić izrazio je zadovoljstvo što se po 25. put održava plivanje za Časni krst na toj opštini, jer se tom manifestacijom veliča vera u Boga, zajedništvo i porodične vrednosti.

"Veoma mi je drago što vidim da su prisutni sugrađani svih generacija i siguran sam da će tako biti i u narednim godinama i decenijama. Zahvaljujem se svima koji su doprineli održavanju ove manifestacije, kao i plivačima koji su plivali za časni krst", kazao je Kolarić.

Obeležavanje velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za časni krst na Adi Ciganliji zajedno su organizovali sveštenstvo Hrama Svetog Đorđa, Gradska opština Čukarica, Sportske organizacija Čukarica, JP "Ada Ciganlija", Vojska Srbije, Žandarmerija i SVIBOR.

Takmičenja u plivanju za Časni krst organizovale su i beogradske opštine Zemun i Surčin.