12. jul 2024 10:55

Počinje rekonstrukcija Kalenić pijace, nova era jedne od omiljenih pijaca Beograđana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počinje rekonstrukcija Kalenić pijace, nova era jedne od omiljenih pijaca Beograđana

Foto: TANJUG/BEOINFO

BEOGRAD - Gradski sekretar za investicije Luka Petrović najavio je da će radovi na rekonstrukciji i modernizaciji Kalenić pijace početi početkom sledeće godine.

Ova pijaca prostire se na oko 10.000 kvadratnih metara i jedna je od najvažnijih pijaca u Beogradu, a iz Sekretarijata za investicije Grada Beograda navode da će pijaca nakon rekonstrukcije biti podeljena u četiri celine, navodi se u saopštenju Gradskog sekretarijata za informisanje (Beograd).

Prva celina obuhvatiće najveći deo pijace sa 510 tezgi, četiri pjacete sa česmama i klupama i biće natkrivena nadstrešnicom.

Druga celina će se fokusirati na gastronomske objekte, uključujući prodaju prehrambenih proizvoda i pripremu gotove hrane, dok je treća predviđena za objekat mlečne hale i nalaziće se na uglu Njegoševe i Ulice Maksima Gorkog.

Mlečna hala obuhvatiće 50 prodajnih mesta i biće opremljena specijalizovanim prostorom za prodaju mlečnih proizvoda, a popločani prostor (Plato Soje Jovanović) na raskrsnici Maksima Gorkog i Njegoševe ulice, sa tribinama koje će ujedno biti i pristupno stepenište ka objektu mlečne hale, predstavljaće četvrtu celinu, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

"Kao i do sada, želimo da vidimo modernu, inovativnu stranu Beograda. Ulažemo sve napore da pijace u glavnom gradu postanu mesto okupljanja i porodične kupovine. Modernom infrastrukturom pijacu približavamo mladima u želji da domaći proizvodi iz Srbije ostanu važan i neizostavan deo svih domova", istakao je Petrović.

Jedna od omiljenih pijaca Beograđana izgrađena je 1926. godine i nosi ime po srpskom trgovcu Vlajku Kaleniću.

Do sada je nekoliko puta bila rekonstruisana, ali nikada na ovako obiman i sveobuhvatan način.

Petrović je dodao da se mora ići u korak sa vremenom, potrebama potrošača i modernizacijom i da je zato bilo neophodno da se temeljno isplanira ovaj projekat.

"On nosi veliku težinu zbog svoje tradicije, lokacije, ali i popularnosti među građanima. Naravno, tokom izrade projekta uzeli smo u obzir i potrebe trgovaca, kako bismo im olakšali dopremanje i prodaju proizvoda. Siguran sam da će stanovnici Vračara, ali i celog Beograda uživati u trgovini nakon završetka radova", rekao je Petrović.

Kako je naveo, nova era Kalenić pijace obećava da će ovo mesto postati još atraktivnije, kako za stalne kupce tako i za nove generacije koje dolaze, a predstojeća rekonstrukcija ne samo da će unaprediti infrastrukturu, već će i osigurati da pijaca ostane vitalno mesto za kupovinu domaćih, svežih proizvoda.

"Juče smo otvorili nabavku za projektovanje pijace Skadarlija. Zajedno sa rekonstruisanom Kalenić pijacom, novim objektima u Lazarevcu i Obrenovcu, Beograd će dobiti četiri potpuno nove, moderno opremljene pijace", naveo je Petrović.

Istakao je da su svi ovi projekti zapravo dokaz da država i nadležne institucije ulažu u infrastrukturu i brinu o urbanističkoj mapi grada, stvarajući tako bolje uslove za život svih građana.