13. jul 2024 13:28

Miroslav Čučković: U Beogradu otvorena brojna gradilišta, naredne tri godine ključne

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Čučković: U Beogradu otvorena brojna gradilišta, naredne tri godine ključne

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Gradski menadžer Miroslav Čučković rekao je danas da su u Beogradu otvorena brojna gradilišta na kojima radi grad u saradnji sa republikom i ministarstvima i da su naredne tri godine ključne, jer nas očekuje specijalizovana izložba Ekspo i da je taj prostor trenutno najveće gradlište u glavnom gradu.

Čučković je za Tanjug rekao da kada je formirana nova vlada, dogovor gradonačelnika Aleksandra Šapića i premijera Miloša Vučevića je bio da se formira radno telo koje će da koordinira rad svih ministarstava, odnosno svih gradilišta koja su na teritoriji Beograda.

On je naveo da je cilj tog tela da radi na tome da svi projekti budu završeni na vreme.

Čučković je rekao da je Ekspo najveće gradilište ne samo u Beogradu, nego i u Srbiji i da na njemu zajedno rade i gradske i državne institucije.

"Ono ne podrazumeva samo radove oko stadiona i izložbenog prostora, već podrazumeva i druge objekte širom Beograda koji će služiti u svrhu tog događaja", rekao je Čučković i naveo da grad radi vodovodnu mrežu od Bloka 61 do Zemun polja, dužine 8, 5 kilometara, a da do tog područja mora da se dovede i kanalizacija.

Rekao je da grad pravi i veliku mofernu toplanu koja će imati i sistem hlađenja i grejanja.

"To je multidisciplinarno gradilište koje zahteva veliki broj radnika", rekao je Čučković.

On je naveo da se u narednom periodu očekuju završetak javne nabavke za bulevar Patrijarha Pavla i završetak javne navake za izgradnju kanalizacije na levoj obali reke Dunav.

Čučković je rekao da se radi i na izgradnji pristupnih saobraćajnica do Glavne autobuske stanice koja će biti na Novom Beogradu i da će radovi biti završeni u predviđenom roku.

On je podsetio da Beogradskoj autobuskoj stanici pristupa dnevno više od 20.000 ljudi, a bude oko 1. 200 polazaka u domaćem saobraćaju i više od 700 polazaka u međunarodnom saobraćaju.

Čučković je podsetio da je u prethodnom periodu urađena fekalna crpna stanica u Krnjači koja sad funkcioniše.

On je govorio i o izgradnji novog Savskog mosta koji će zajedno sa tunelom predstavljati "kičmu saobraćajnog malog metroa", koji će biti u četiri trake, sa tramvajskim baštama, kako bi tramvaji u oba smera mogli da pređu.

"Taj most će biti umesto današnjih 11, 7 metara, biti 36 metara i direktno će se ulivati u tunel", rekao je on.

Na taj način dodaje Čučković biće povezani Karaburma i Zvezdara, sa Novim Beogradom i Zemunom.

Gradski menadžer je dodao da se radi i revitalizacija pešačkog starog, železničkog mosta koji je nizvodno prema Obrenovcu, prema Sajmu.

"Kada se bude uradio, vi ćete moći da pređete peške ili biciklom sa starog dela Beograda, na novi deo Beograda vrlo lako, a ljudi direktno na Adu Ciganliju mogu da dođu sa Novog Beograda, Zemuna i Surčina. To je ta veza između Ade Ciganlije i bloka 70", rekao je on.