16. maj 2023 12:12

Savet EU usvojio uredbu čiji je cilj smanjenje krčenja šuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savet EU usvojio uredbu čiji je cilj smanjenje krčenja šuma

Foto: Shutterstock.com/symbiot, ilustracija

BRISEL - Savet Evropske unije je danas usvojio uredbu čiji je cilj smanjenje rizika od krčenja i degradacije šuma, a koja je povezana sa proizvodima koji se stavljaju na tržište EU ili izvoze sa njega.

EU je veliki potrošač i trgovac robom i proizvodima koji imaju značajnu ulogu u krčenju šuma, a cilj novih pravila je da se osigura da potrošnja i trgovina te robe i proizvoda u EU ne doprinose krčenju šuma i daljem degradiranju šumskih ekosistema.

Uredbom su određena obavezna pravila analize za sve uvoznike i trgovce koji plasiraju, prodaju ili izvoze palmino ulje, drvo, kafu, kakao, kaučuk, soju i crveno meso sa tržišta EU.

Pravila se takođe primenjuju na proizvode kao što su čokolada, nameštaj, štampani papir i odabrani derivati na bazi palminog ulja, koje se koristi kao komponenta u proizvodima za ličnu negu.

Od trgovaca će se tražiti da prate robu koju prodaju nazad do parcele na kojoj su proizvedeni.

Uredba postavlja kao krajnji datum za nova pravila 31. decembar 2020. godine, što znači da će samo proizvodi koji su proizvedeni na zemljištu koje nije bilo podvrgnuto krčenju ili degradaciji šuma nakon 31. decembra 2020. biti dozvoljeno na tržištu EU ili izvezeno iz EU.

Uredbom se stvara sistem koji dodeljuje nivo rizika u vezi sa krčenjem šuma i degradacijom šuma (nizak, standardan ili visok) zemljama unutar i izvan EU.

Nova pravila takođe uzimaju u obzir zaštitu ljudskih prava u vezi sa krčenjem šuma i dodata je referenca na princip slobodnog, prethodnog i informisanog pristanka autohtonih naroda koji žive na teritoriji šume.

Novčane kazne će biti srazmerne šteti po životnu sredinu i vrednosti relevantne robe ili proizvoda o kome je reč.