8. jun 2023 13:31

Ministarstvo zaštite životne sredine kreće sa uklanjanjem otpada u Loznici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo zaštite životne sredine kreće sa uklanjanjem otpada u Loznici

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

LOZNICA - Ministarstvo za zaštitu životne sredine započelo je danas proces uklanjanja istorijskog otpada na lokaciji nekadašnje fabrike "Viskoza" u Loznici.

Svi objekti nekadašnje "Viskoze" su u ruiniranom stanju, pa je u toku raščišćavanje terena kako bi se obezbedio pristup mašinama i pumpama za skupljanje i transport otpada.

U skladu sa domaćim zakonskim aktima, procenjene količine otpada iznose oko 2500 tona. Evidentirano je i oko 2000 kubnih metara nakupljene vode koja je, nakon ispitivanja, karakterisana kao neopasna voda.

Iz grupe kontaminiranog materijala uklonjenog iz "Viskoze", kao možda najopasniji, izdvaja se ugljen-disulfid koji nekoliko industrija koristi kao sirovinu ili materijal za izradu proizvoda poput rajona i celofana, navodi Ministarstvo životne sredine.

Pored pomenutog ugljen-disulfida, biće uklonjeni i drugi kontaminirani materijali: razne neorganske soli, kontaminirani sorbenti na bazi aktivnog uglja, produkti sagorevanja i rastvori soli.

U cilju rešavanja višedecenijskog ekološkog problema Loznice, po navodima Ministarstva zaštite životne sredine, već treću godinu zaredom uklanja se istorijski otpad nastao uništavanjem, stečajem ili pogubnim privatizacijama fabrika posle petooktobarskih promena.