19. april 2023 10:24

Kompanija Džonson i Džonson traži od suda da zaustavi tužbe zbog kancerogenog talka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kompanija Džonson i Džonson traži od suda da zaustavi tužbe zbog kancerogenog talka

Foto: AP Photo/Richard Drew, file/Richard Drew

TRENTON - Podružnica kompanije Džonson i Džonson, LTL Menadžment, ponovo je tražila od američkog suda u Trentonu, u državi Nju Džersi, da zaustavi desetine hiljada tužbi protiv firme Džonson i Džonson.

LTL namerava da ove sudske sporove, u kojima tužioci tvrde da proizvodi kompanije Džonson i Džonson (J&J) kao što je bebi puder izazivaju rak, reši proglašenjem bankrota firme J&J, reorganizacijom kompanije, kao i poravnanjem u iznosu od 8,2 milijarde evra.

Advokat LTL Menadžmenta Greg Gordon tvrdi da tužbe protiv firme J&J treba da budu zaustavljene, jer one sprečavaju sadašnje i buduće dogovore o poravnjanju kroz bankrot i reorganizaciju J&J , prenosi Rojters.

On tvrdi da je "verovatnoća uspešne reorganizacije J&J veoma visoka" i da ideju o proglašenju bankrota podržava više od 75 odsto ljudi koji su podneli tužbe.

Advokat Majkl Vinograd, koji zastupa interese klijenata koji su podneli tužbe protiv J&J, navodi da J&J nema podršku nijedne osobe koja je podnela tužbu, već samo dogovor sa advokatima koji će preporučiti klijentima ovaj dogovor.

On je dodao da je J&J precenila nivo podrške ovoj nagodbi da bi skenula pažnju sa činjenice da je strategija LTL, koja je dva puta pokušala da proglasi bankrot, "već proglašena za nezakonitu".

"Moraju da skrenu pažnju na drugu stranu, kao svako ko pokušava da izvede mađioničarski trik", rekao je Vinograd.

Kompanija J&J, koja ima tržišnu vrednost od 392, 2 milijarde evra, odbija tvrdnje da njen bebi puder i drugi proizvodi koji sadrže talk izazivaju rak.

Od oktobra 2021. J&J pokušava da se izbori sa tužbama zbog kancerogenog talka proglašenjem bankrota, podseća britanska agencija.

J&J je 2021. godine podelila firmu na dva dela osnivanjem podružnice LTL, koja je odmah nakon osnivanja zatražila proglašenje bankrota da bi izbegla lavinu pojedinačnih tužbi i naterala tužioce na globalnu nagodbu.