18. maj 2023 12:37

Micuja Kišida: Zaposleni iz Srbije kreiraju novu ekonomsku situaciju zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Micuja Kišida: Zaposleni iz Srbije kreiraju novu ekonomsku situaciju zemlje

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Izvršni potpredsednik japanske korporacije "Nidec" Micuja Kišida rekao je danas u Novom Sadu da po izveštajima vidi da zaposleni iz Srbije poseduju veliko tehničko znanje, da imaju posvećenost i želju da kreiraju novu ekonomsku situaciju zemlje.

"Nakon sto smo objavili početak poslovanja u Srbiji aprila 2021. godine, mi u "Nidecu" smo proveli dve godine kako bismo pripremili početak proizvodnje u našoj novoj poslovnoj bazi u Novom Sadu", rekao je Kišida.

Zahvalam sam, kako je objasnio, "što smo danas ovde i što možemo da uveličamo ovaj dan zahvaljujući velikoj podršci koju su nam svi pružili".

On je rekao da je "Nidec" grupa osnovana 1973. godine, i da joj je cilj bio proizvodnja sveobuhvatnog motora.

"Naša kompanija posluje u 46 različitih zemalja, sa globalnom radnom snagom od 106.000 ljudi. U Evropi 56 kompanija iz naše grupe posluje u Nemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Italiji, i drugima, sa prodajom od 2,7 milijardi evra, i radnom snagom od 14.000 ljudi", naveo je Kišida.

Kako je objasnio, ove godine "Nidec" proslavlja 50. godina kompanije u julu.

"Uspostavili smo naš biznis u Srbiji da proizvodimo delove za automobile. Cilj nam je da proizvodimo automobilske vučne motore za ovu evropsku regiju, tako što ćemo graditi nove poslovne baze. Planiramo da uspostavimo poslovne baze više različitih kompanija za razvoj i proizvodnju naših proizvoda u evropskoj industrijskoj zoni", poručio je on.

On je istakao da će oni "iskoristiti dugoročno operativno znanje kako bi sagradili najbolje postrojenje za proizvodnju motora koje uzima u obzir smanjenje emisije ugljenika".

"Posvećeni smo da investiramo 250 miliona evra, i da otvorimo radna mesta za novih 1.200 ljudi iz okoline. Tokom pripreme za početak izgradnje nove fabrike zaposlili smo ljude iz lokalne zajednice na pozicijama rukovodioca i menadžera. U budućnosti ćemo zaposliti više hiljada ljudi. Plan nam je da aktivno sarađjemo sa Srbijom i drugim zemljama Istočne Evrope", rekao je Kišida.

Otpravnik poslova Ambasade Japana u Srbiji Tecuja Cubota odao je poštovanje predsedniku Vučiću "zato što je dokazao liderske spodobnosti u konstantnim naporima i trudu koji je uložio da u Srbiju dovede strane investitore i kompanije".

On je iskoristio priliku da svim prisutnima čestita na uloženom trudu i entuzijazmu.

"Nidec je instalirao savremenu opremu. Nastavlja da ojačava saradnju sa Univerzitetom u Novom Sadu", rekao je Cubota.

Objasnio je da Srbija i Japan već 140 godina grade svoje prijateljstvo.

"Ono svakoga dana jača sve više i više. Otvaranje fabrike "Nidec" će otvoriti novu stranu u našim odnosima", poručio je Cubota.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je današnjem svečanom otvaranju fabrika japanske korporacije "Nidec", u Novom Sadu.