3. avgust 2023 12:48

NIS investirao gotovo 12 milijardi dinara u prvoj polovini 2023. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

NIS investirao gotovo 12 milijardi dinara u prvoj polovini 2023. godine

Foto: shutterstock.com/Brajcev, ilustracija

BEOGRAD - Kompanija NIS investirala je u prvoj polovini 2023. godine 11,6 milijardi dinara u kapitalne investicije i očuvanje stabilnosti naftnih derivata, što je za 52 odsto više nego za isti period prošle godine.

Iz kompanije ističu da je najviše sredstava uloženo u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, u dalje povećanje efikasnosti prerade u Rafineriji nafte Pančevo, kao i u nastavak modernizacije maloprodajne mreže, navodi se u dokumentu NIS-a objavljenom na sajtu Beogradske berze.

Iz kompanije dodaju da je u skladu sa Ugovorom o strateškom partnerstvu između Srbije, NIS-a i Petrohemije iz Pančeva potpisan dokument o zatvaranju transakcije 9. juna 2023. godine

Kako navode, taj korak je predviđen pomenutim ugovorom potpisanim u decembru 2021. godine, čime se sprovodi povećanje osnovnog kapitala i stiču uslovi za naredne korake koji obuhvataju formiranje novih upravljačkih tela i realizaciju obaveza NIS-a kao strateškog partnera Petrohemije.

Oni ističu da je ukupna zaduženost NIS-a prema bankama smanjena za šest odsto u poređenju sa polovinom prošle godine, i da iznosi 553 miliona evra.

"Ukupan obim proizvodnje nafte i gasa iznosi 571.000 uslovnih tona, dok je u Rafineriji nafte Pančevo prerađeno 1,976 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda. Obim prometa naftnih derivata u izveštajnom periodu bio je 1,869 miliona tona", navode iz ove kompanije.

Takođe, ističu da će ove godine akcionarima isplatiti dividende u visini od 23 milijarde dinara.