8. septembar 2023 11:19

Institut za molekularnu genetiku dobija 1,2 miliona evra donacija od kineske kompanije Ziđin

Izvor: TANJUG

podeli vest

Institut za molekularnu genetiku dobija 1,2 miliona evra donacija od kineske kompanije Ziđin

Foto: TANJUG/ZORAN PETROVIĆ

SJAMEN - Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo potpisao je danas sa kineskom kompanijom Ziđin, Ugovor o donaciji vredan 1,2 miliona evra, namenjenoj Centru za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.

Ugovor su na paviljonu Srbije na Međunarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT 2023, u Sjamenu potpisali direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Ivana Strahinjić i generalni direktor Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) Ću Guodžu.

Strahinjić je kazala Tanjugu nakon potpisivanja ovog dokumenta da je za institut velika čast što je prepoznat od ove velike kineske kompanije da ulaže sredstva u unapređenjenje novih tehnologije, među kojima su prvenstveno tehnologije nove generacije i bioinformatičke tehnologije.

"Očekujemo ozbiljan napredak sa ovom investicijom koju smo dobili.

Sredstva ćemo iskoristiti kako bismo unapredili naš naučnoistraživački rad i naša istraživanja, ali i da damo mnogo veći doprinos zajednici i da sve nove molekularno genetičke alate približimo i našem stanovništvu i preuzmemo da uradimo neke stvari u našoj zemlji koje do sada nismo mogli", kazala je ona.

Strahinjić je je podsetila da je u Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo pre nekih godinu i po otvoren Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku, jedini u regionu koji istraživačima treba da pomogne da unaprede tehnologije sekvenciniranja genoma novim tehnologijama.

"Trebalo je i da unapredi bioinformatički centar u smislu da možemo da razvijamo nove bioinformatičke alate koji bi ogromnu količinu podataka koji se sada slivaju mogli da deponujemo i obrađujemo", objasnila je Strahinjić.

Ova sredstva koja su sada dobijena, prema njenim rečima, biće upravo u te svrhe iskorišćena.