14. decembar 2023 12:51

U Botaničkoj bašti u Beogradu održavas se Erste praznični bazar ženskog preduzetništva

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Botaničkoj bašti u Beogradu održavas se Erste praznični bazar ženskog preduzetništva

Foto: PROMO

BEOGRAD - U Botaničkoj bašti "Jevremovac" u Beogradu, u subotu 16. decembra od 10 do 15 časova biće odžan Erste praznični bazar #veruju u sebe, na kojem će se po prvi put okupiti ženska socijalna preduzeća, preduzetnice, startapovi i radni centri organizacija civilnog društva koje su pokrenule ili vode žene.

Kako je najavljeno, ovogodišnji bazar okupiće 11 izlagačica sa šarenolikom i zanimljivom ponudom, od zdravih i organskih slatkiša, zimnice, domaćih mesnih prerađevina, preko ručno rađenih odevnih predmeta, vezenih kapa, torbi od recikliranih materijala, do ručno pravljenih sapuna, dekorativnih predmeta i originalnih ukrasa za novogodišnju jelku.

Dodaje se da je ovo odlična prilika da se pronađu zanimljivi, drugačiji i unikatni pokloni od kojih kako ističu, svaki ima svoju priču.

Najavljeno je i da je za decu obezbeđen zabavno - edukativni program.

U saopštenju se ističe da će na bazaru učestvovati i Somborske šnajderke, nekadašnje žrtve porodičnog nasilja, sada ponosne preduzetnice koje su posle boravka u sigurnoj kući odlučile da uzmu život u svoje ruke, ali i pomognu drugim ženama.

"Kupovinom ukrasa koje izrađuju deca bez roditeljskog staranja iz Centra Zvezda činite da novogodišnji praznik bude ispunjen pozitivnom energijom, a možete kupiti i poslastice koje dolaze iz Poslastičarnice Šuma, Chocollama i Naša kuća,  preduzeća koje zapošljava mlade osobe sa različitim vrstama invaliditeta", navodi se.

Erste Banka podseća da već dugi niz godina sprovodi strategiju društveno odgovornog poslovanja, sa snažnim fokusom na rodnoj ravnopravnosti i promovisanju najboljeg modela za uključivanje žena u poslovni svet.

" Baš zbog toga, na bazaru će se predstaviti i ekoBag, prvo ekološko socijalno preduzeće u Srbiji, koje zapošljava žene starije od 45 godina. Svoje proizvode na bazaru predstaviće i Škola Milan Petrović, koja obrazuje i vaspitava decu i odrasle sa smetnjama u razvoju", piše u saopštenju.

Štand sa domaćim proizvodima, kako se dodaje, imaće i Dragin kulen i kobasica, kao i Avlija Bogatić, centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koji će ponuditi svoju nadaleko poznatu rakiju iza koje je humana priča koja okuplja i radno angažuje osetljive kategorije društva.

Atina, udruženje koje se bori protiv trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja, na Erste bazaru prodavaće ručno rađeni nakit - simbol borbe za slobodu i jednakost, a BioIdea Sapuni svoje prirodne sapune zanimljivih oblika i mirisa, koje prave žene i ženska udruženja u seoskim naseljima.

Menadžerka za društveno odgovorno poslovanje, diverzitet i inkluziju u Erste Banci Sonja Konakov Svirčev, kazala je da ta banka iskreno veruje da žensko preduzetništvo predstavlja veliki potencijal za dalji napredak društva.

"Na tom putu, ovim hrabrim ženama potrebna je podrška u smislu edukacije i mentoringa, adekvatnih finansijskih usluga i proizvoda, ali i prostora da predstave svoje proizvode kako bi došli do potencijalnih kupaca. Nastojimo da ih podržimo u svim ovim fazama i upravo zato ove godine organizujemo pilot program prazničnog bazara #verujusebe, nadajući se dobrom rezultatu koji bi bio vetar u leđa ovim sjajnim ženama", kazala je ona.

Paralelno sa Erste bazarom, u Botaničkoj bašti se održava i tradicionalna manifestacija "Novogodišnja humanitarna bašta", u saradnji sa Srpskim filantropskim forumom, u okviru koje se kompanije, organizacije i ambasade takmiče za najlepšu jelku koju su okitili nakon "zakupa" jednog četinara u bašti.

Kao prošlogodišnji pobednik, Erste Banka pozvala je posetioce da tokom Bazara izaberu svog favorita i glasaju za najlepše okićeno stablo.