1. maj 2024 09:59

Srbija Ziđin Majning: Zaposleni su ključ uspeha, oko 90 odsto njih su srpski državljani

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srbija Ziđin Majning: Zaposleni su ključ uspeha, oko 90 odsto njih su srpski državljani

Foto: Shutterstock.com/Dragan Mujan, ilustracija

BOR - Kineski predsednik Si Đinping boraviće 7. i 8. maja u poseti Srbiji, tokom koje će, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dvojica predsednika, između ostalog, razgovarati i o projektima ubrzanog razvoja u saobraćaju, energetici i rudarstvu.

Nedavno je predsednik Vučić ukazao da su kineske kompanije u Srbiji najveći izvoznici, a među njima i Srbija Ziđin Majning koja beleži dobre poslovne rezultate.

Udeo rudnika u Boru, sa proizvodnjom od 240.000 tona bakra godišnje, čini 24 odsto ukupne proizvodnje Ziđin Majning Grupe, a iz ogranka ove kineske kompanije u Srbiji kažu da dobri poslovni rezultati ne bi bili mogući bez zaposlenih kojih je trenutno više od 1.200, pri čemu gotovo 90 odsto njih čine srpski državljani i lokalno stanovništvo.

Srbija Ziđin Majning je prva kompanija u Srbiji koja je, početkom godine, potvrdila usklađenost svog poslovanja sa zahtevima međunarodnog standarda SA 8000, koji uređuje oblast društveno odgovornog poslovanja na radnom mestu.

Predrag Filipović iz Službe za ljudske resurse kaže da je reč o standardu koji u mnogim aspektima predviđa veći nivo prava zaposlenih od onih koji su zakonom garantovani i dodao je da ne treba zanemariti činjenicu da su na njihovom projektu angažovane i druge kompanije, koje zapošljavaju između 1.500 i 2.000 ljudi.

"Naša kadrovska politika je uvek bila primarno usmerena ka zapošljavanju lokalnog stanovništa, tako da veliku većinu, odnosno negde oko 90 odsto naših zaposlenih čine domaći državljani. Ostatak čine radnici iz inostranstva, više od 100 su radnici iz Kine i kompanija posebnu pažnju posvećuje njihovoj integraciji sa lokalnim zaposlenima. Poseban fokus stavljamo i na zapošljavanje mladih ljudi, pa tako trećinu od ukupnog broja zaposlenih čine mlađi od 30 godina", rekao je Filipović.

Kompanija se, kako je naveo, fokusira na zapošljavanje kadrova tehničke struke, ali to ne isključuje druge obrazovne profile.

"Kompanija zaposlenima nudi mogućnost karijernog razvoja, zarade koje su i više nego konkuretne za standardne u Srbiji (poslednja prosečna zarada je iznosila negde oko 125.000,00 dinara) kao i stabilno zaposlenje, s obzirom na to da je reč o rudarskom projektu za koji se očekuje da će biti dugotrajan", kazao je Filipović.

Naglasio je da kompanija svakog meseca proglašava istaknute pojedince u oblasti bezbednosti i zaštite na radu, koji se i novčano nagrađuju.

Filipović je dodao da istaknuti pojedinci imaju mogućnost da, o trošku kompanije, otputuju u Kinu zajedno sa članovima svoje porodice.

Saradnica u Odeljenju za korporativnu društvenu odgovornost Ivana Tasić istakla je da su tokom 2023. uložili više od 2,5 miliona dolara u različite projekte razvoja infrastrukture, zdravstva, školstva, kulture i sporta.

"Jedan od projekata na koji smo posebno ponosni nosi naziv 'Za budućnost' i to je projekat koji ulaže u obrazovanje dece u osnovnim školama u Boru. U saradnji sa gradskom upravom, kompanija kupuje knjige za svu decu od petog do osmog razreda osnovnih škola, dok grad Bor obezbeđuje udžbenike za decu od prvog do četvrtog razreda, s tim što Srbija Ziđin Majning kupuje rančeve", rekla je Tasić i najavila nastavak ovakve prakse.

Istakla je da je kompanija uložila 1,7 miliona dolara u rekonstrukciju vodovodne mreže i vodozahvata u saradnji sa gradom Borom i javnim komunalnim preduzećem Vodovod.

"Obezbedili smo pijaću vodu za oko 130 domaćinstava i ovaj projekat je samo nastavak već postojećeg projekta zahvaljujući kojem smo osigurali pijaću vodu za borsko selo Metovnica, odnosno za 400 domaćinstava koji žive u ovom potezu. Za ovaj projekat smo uložili više od milion dolara", rekla je Tasić.

Inženjer geologije Uroš Štrbac, u borskom rudniku radi od 2016. godine smenski - sedam dana rada, sedam dana slobodno.

"Ovo je svakako jedan od najsavremenijih rudnika u Srbiji i rad ovde je značajno iskustvo za jednog mladog inženjera", kazao je Štrbac.

Istakao je da je za jedan kratak vremenski period izgrađen kompleksan sistem koji obuhvata eksploataciju ruda, njen transport i preradu.

"Cela tehnologija je nova, prvi put primenjena i sve mašine koje se koriste su od najsavremenijih svetskih proizvođača", naveo je Štrbac.