18. maj 2024 19:08

ABS i DDOR osiguranje udruženi za bezbednost vlasnika traktora na Sajmu u NS

Izvor: TANJUG

podeli vest

ABS i DDOR osiguranje udruženi za bezbednost vlasnika traktora na Sajmu u NS

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

BEOGRAD - Posetioci 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, moći će bliže da se upoznaju sa uslovima konkurisanja za zaštitni ram na štandu Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije (ABS) koji se nalazi u Auli, između Hale 1 i Mastera.

Takođe, na štandu DDOR osiguranja koji je smešten u Hali 1 Novosadskog sajma, zainteresovani posetioci će imati priliku da se bolje informišu o osiguranju kao i da na licu mesta vide postavku traktora sa zaštitnim ramom, kao i na štandu ABS, koja ima za cilj da traktoriste podseti na ulogu i značaj zaštitnog rama u slučaju eventualne saobraćajne nezgode, saopšteno je iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Vlada Srbije je 2022. godine donela Uredbu koja se odnosi na subvencionisanu dodelu zaštitnih ramova za traktore, koji nemaju zaštitnu kabinu ili ram.

Zaštitna kabina ili ram stvaraju zaštitni prostor u kojem se nalazi vozač i koji ostaje nenarušen prilikom najčešćih pojava prevrtanja traktora, za razliku od traktora bez tih struktura gde ne postoji nikakva zaštita.

U Srbiji ima preko 400.000 traktora, a oko 100.000 njih nema zaštitnu kabinu ili ram.

Sa ciljem smanjenja posledica saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktoristi, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije već treću godinu zaredom raspisuje javni poziv za besplatnu dodelu zaštitnih ramova.

Traktoristi su prepoznati kao ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju, na osnovu procentualnog učešća u ukupnom broju nastradalih lica u saobraćaju.

Pre dve godine život je izgubilo ukupno 81 lice koje je vozilo traktore u saobraćajnim nezgodama što na putevima, što mimo puteva, u šumama, na njivama i livadama, dok je prošle godine stradalo 52 ljudi.

To znači da su dve godine ove aktivnosti smanjile broj poginulih traktorista za 29 i ako se nastavi ovom dinamikom biće znatno povećana bezbednost traktorista.

Kako osiguranje u poljoprivredi igra ključnu ulogu u održivosti lokalnih malih i srednjih gazdinstava, u saradnji sa Agencijom za bezbednost u saobraćaju Republike Srbije, DDOR osiguranje će predstaviti kampanju „URA(zu)MI se” koja pre svega promoviše bezbednu upotrebu poljoprivredne mehanizacije, ali i svakom traktoristi, ukoliko sklopi kasko osiguranje, donosi 25 odsto popusta na osiguranje „Moja kućica“.

''U poslednjih 10 godina, saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali traktori u Republici Srbiji rezultovale su smrću preko 350 traktorista, dok je više od 2.000 osoba povređeno. Ovi uznemirujući podaci naglašavaju hitnost preduzimanja efikasnih mera kako bismo zaštitili živote poljoprivrednika. U skladu sa tim, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i DDOR osiguranje prezentuju ovu značajnu kampanju na Sajmu kako bi istakli važnost bezbednosti vozača traktora. Ova akcija je deo naše posvećenosti stvaranju sigurnijeg okruženja za sve poljoprivrednike i vozače traktora“, rekao je predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Frančesko Maši.

V.d. direktora ABS Branko Stamatović istakao je da je misija Agencije spasavanje života i prevencija povređivanja u saobraćajnim nezgodama kroz smanjenje broja i težine saobraćajnih nezgoda na putevima u Republici Srbiji.

''Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opredelilo je treću godinu zaredom 125.000.000 dinara za subvencionisane ramove, a Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije je u skladu sa tim raspisala treći javni poziv za dodelu zaštitnog rama za traktore. U okviru prva dva poziva do sada je urađeno 8.074 rešenja za dodelu zaštitnog rama, dok će se konačan broj rešenja po trećem javnom pozivu znati tek nakon obrade svih pristiglih zahteva. Ovo je značajna mera kojom Vlada Republike Srbije besplatno dodeljuje zaštitini ram svim zainteresovanim građanima, a u cilju podizanja nivoa bezbednosti traktorista“, istakao je Stamatović.

Najvažniji agro-biznis događaj regiona u 2024. godini, 91. Međunarodni poljoprivredni sajam svečano je otpočeo, okupivši više od 1.200 izlagača iz 40 zemalja.

Sajam je otvorio predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, a posle uvodnih reči generalnog direktora Novosadskog sajma Nikole Lovrića, prisutnima su se obratili predsednica Pokrajinske Vlade Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i komesar za evropsku poljoprivredu Januš Vojčehovski.