21. april 2023 12:02

Direktor Olimpijskog centra: Izgradnja gondole do Pala jedno od rešenja za rasterećenje Jahorine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktor Olimpijskog centra: Izgradnja gondole do Pala jedno od rešenja za rasterećenje Jahorine

Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ

JAHORINA - Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić kaže da je jedno od rešenja za rasterećenje Jahorine od prekomernog broja gostiju i stopiranje masovne izgradnje planirani projekat gondole, koja bi povezivala opštinu Pale sa Jahorinom.

"Na taj način građanima Pala bio bi znatno olakšan pristup Jahorini, a oni takav kapitalni infrastrukturni projekat zaslužuju. Isto kao i prihod koji bi bio ostvaren noćenjima i vanpansionskom potrošnjom velikog broja turista smeštenih tom prilikom u Palama, zbog kojih bi ova sarajevska opština još više oživela", naveo je Ljevnaić.

Tvrdi da će doći do brzog uništenja planine ako se nešto hitno ne preduzme.

Ljevnaić istiće da su prioritet OC Jahorina očuvanje prirode, skijaši, gosti, prelepa arhitektura i čiste reke.

Kaže da Jahorina propada zbog našeg kolektivnog neodgovornog ponašanja, kao i da bi trebalo angažovati najbolje arhitekte, uložiti u izradu plana i propisati pod kojim uslovima može i sme da se gradi.

"Ne želim da Jahorina, zbog masovne izgradnje, postane novi Zlatibor. Hajde da (g)radimo tako da ona bude najlepša na svetu. Nemam ništa protiv gradnje, ali što ne bismo gradili u budućnosti tako da bude toliko lepo i bajkovito da odmah dobije zaštitu UNESCO-a, da bude najlepše na svetu. Znam da to nije u nadležnosti OC Jahorina, ali uveren sam da moramo više brinuti o ekologiji, o arhitekturi, fasadama, tome da svaki novi objekat krasi planinu i okruženje, da se u izgradnji koristi što više prirodne svetlosti i materijala, da imamo uređen parking, svaka zgrada garažu, da je umesto kamena drvo, da objekti nemaju mnogo spratova, da su rađeni u planinskom stilu", rekao je Ljevnaić.

Takođe, ističe da je neophodna proširena, funkcionalna ambulanta koja podmiruje potrebe jednog takvog ski centra, kao i da treba izgraditi trotoare.

"Nemaju ljudi kuda da hodaju. Kakvu to sliku turistima šalje? Oteraćemo strance koji u velikom broju dolaze isključivo zbog dobrog skijanja. Džaba nam perfektno uređene staze, najsavremenije gondole i sistem za veštačko osnežavanje. Neće poželeti da se vrate, toliko je uređenijih ski centara u okruženju koji pružaju lošije uslove za skijanje ali bolje za boravak i kompletan ugođaj na planini. Potrebni su nam šatl busevi koji bi saobraćali po planini, povezivali udaljenije smeštajne kapacitete sa centrom, ali i oni što bi vozili na relaciji Sarajevo-Jahorina", rekao je Ljavnaić.

Ističe da treba uvesti komunalni red koji sada uopšte ne postoji, saopštio je Olimpijski centar Jahorina.

"Počevši od ekoloških kontejnera (trenutno je u toku međunarodni konkurs za njihovo idejno rešenje), preko zbrinjavanja pasa lutalica do postavljanja dovoljnog broja kanti za smeće, da ne bi životinje raznosile đubre po planini".

Kako kaže, vreme je da Jahorina dobije i pejzažnog arhitektu, kao i kamp za decu sa pristupačnim cenama, ne višim od pet evra po noćenju.

"Da privučemo i zadržimo mlade, da se njihov broj iz godine u godinu povećava, da osvajaju planinu", naglasio je Ljavnaić.