17. avgust 2023 15:50

Plenković o zabrani rada nedeljom: To će vremenom doći na svoje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plenković o zabrani rada nedeljom: To će vremenom doći na svoje

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ ZVONIMIR KUHTIĆ

ZAGREB - Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da očekuje da će se građani te zemlje vremenom navići na novu regulaciju rada trgovina nedeljom.

On je na sednici vlade rekao da je odluka da prodavnice ne rade nedeljom i praznicima doneta nakon niza temeljnih i vrlo inkluzivnih konsultacija sa svim partnerima, od poslodavaca, sindikata i na javnim raspravama, prenosi zagrebački Indeks.

Cilj je, kako je rekao, naći primerenu ravnotežu poslovnog i porodičnog života, vodeći računa o 86.000 žena koje dominantno rade u prodavnicama.

Prema njegovim rečima, pri izradi modela radnog vremena uzeta je u obzir činjenica da je Hrvatska u privrednom smislu i turistička zemlja sa posebno intenzivnim letnjim mesecima, pa je predviđeno 16 radnih nedelja.

"Kroz određeno vreme sve će doći na svoje", rekao je on i dodao da Hrvatska nije prva zemlja koje reguliše rad nedeljom, nego da to čine brojne evropske zemlje, među kojima i one izrazito razvijene.

Kako je objasnio građani tih zemalja su prihvatili da se ne radi nedeljom.

"Ne vidim da bi to trebalo da bude problem i za hrvatsko društvo, štaviše smatramo da je to dobar i koristan smer i za jačanje porodice kao nukleusa hrvatskog društva bez kojeg nema napretka ni u jednoj sferi života", zaključio je Plenković.