16. maj 2024 15:24

Višković: Otvoreni Balkan nije smetnja za druge takve inicijative

Izvor: TANJUG

podeli vest

Višković: Otvoreni Balkan nije smetnja za druge takve inicijative

Foto: Tanjug video

BANJALUKA - Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da inicijativa "Otvoreni Balkan" nije smetnja za druge takve inicijative.

"Olako se prelazi preko pitanja transportnih troškova i troškova usluga, zbog čega se često dogodi da je neki proizvod skuplji u regionu nego drugde, pa ako želimo da preživimo izazovna vremena, moramo biti brži", naveo je Višković na panel-diskusiji u okviru skupa "Jahorina ekonomski forum", prenosi RTRS.

Kako je pojasnio ako je Republika Srpska izdala certifikat za neku robu, ne vidim razlog da ne bude priznat bar u zemljama regiona s obzirom na to da nema jezičke barijere", naveo je premijer.

Prema njegovim riječima, nije normalno da još postoje carinske barijere, pa da se od Zvornika do Malog Zvornika vozi 12 časova umesto da se za jedan sat završi sve.

"Zarobljeni smo u raljama BiH i nije do nas, jer to je plan velikih da nas drže u zaroboljeništvu", rekao je Višković.

On je naveo da Republika Srpska danas ima najveći broj zaposlenih od svog nastanka, kao i da Vlada ulaže u realni sektor.

"Vlada u realni sektor ulaže oko 400 miliona konvertabilnih marka, pa zato i pravimo radna mesta i u ovo složeno vreme na globalnom nivou Srpska kao mala eknomija opstaje", poručio je predsednik Vlade RS.

On je istovremeno izneo tvrdnju da RS trenutno ima najbolji privredni ambijent u regionu, pre svega zbog najnižih zbirnih poreskih stopa i cena električne energije, kao i da to tvrde kredibilni izvori, kao i da je situacija u privredi Srpske dobra i zahvaljujući velikom učešću lokalnih zajednica u kreiranju poslovnog ambijenta.