30. jul 2024 13:54

Dubravka Đedović Handanović: Pojedini poslanici skrnave rudarsku i geološku struku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dubravka Đedović Handanović: Pojedini poslanici skrnave rudarsku i geološku struku

Foto: Tanjug

BEOGRAD  - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da pojedini poslanici skrnave rudarsku i geološku struku koristeći termin kopanje.

Ministarka je naglasila da u Srbiji oko 150.000 ljudi živi od te profesije.

Odgovarajući na izlaganje poslanika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića na sednici Skupštine Srbije, ministarka Đedović Handanović je istakla da time pojedini poslanici vređaju i omaložavaju sve zaposlene u rudarskom sektoru, od inženjera i rudora do bravara, električara.

"Kada su u pitanju bilo kakva istražna prava u pitanju ili eksploataciona prava, nemamo šta da krijemo od građana. Da, želimo da podižemo našu industriju, želimo da pratimo tehnološki razvoj, želimo da pomažemo kompanijama u Srbiji, domaćim kompanijama koje se bave razvojem, istraživanjem i tehnologijom kada su u pitanju i baterije i električna vozila. Da, i to treba da radimo", rekla je ministarka.

U javnost izašlo 1.300 stručnjaka da brani rudarsku struku

Ministarka je izjavila da je 1.300 stručnjaka izašlo u javnost i stalo u zaštitu rudarske struke i apelovala da se o rudarenju raspravlja na osnovu argumenata.

Uključivši u raspravu profesora Ratka Ristića na zasedanju Skupštine Srbije, ministarka je rekla da on nije izdavao dozvole za mini hidroelektrane, ali da je imao pravo kao član Revizione komisije da učestvuje u donošenju odluke da glasa za ili protiv. 

Ona je navela da je on tako glasao za male hidroelektrane Bojčevica na Staroj planini, Rogopeč na Goliji, Popratna na Staroj planini, Jelovica na Staroj planini, Samukovska reka na Kopaoniku, Rsovci na Staroj planini, kao i Zanoga na Staroj planini.

"Interesantno je da nije prisustvovao na dve sednice na kojima se odlučivalo o dve male hidroelektrane protiv kojih su se izjasnili iz pokreta Odbranimo reke Stare planine. Znači, o čemu mi tačno ovde pričamo?", pitala je ministarka.