31. avgust 2024 12:38

Begović: Radi se na platformi s podacima o životnoj sredini kad je reč o projektu Jadar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović: Radi se na platformi s podacima o životnoj sredini kad je reč o projektu Jadar

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je da će biti napravljena digitalna platofrma, čija će radna verzija biti dostupna najverovatnije od 1. oktobra, a koja će sakupljati i pratiti podatke o životnoj sredini kada je reč o projektu Jadar.

On je za Tanjug rekla da će platforma prikupljati podatke ne samo za ovaj projekat, već i za druge i da će građani moći na jednom mestu da dobiju informacije.

Navela je da je ideja nedavnog sastanka održanog sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, članovima vlade i sa predstavnicima naučne zajednice, o projektru Jadar bila da se okupi naučna zajednica kako bi se razmenila mišljenja koja bi pomogla u donošenju odluka o ovom projektu.

Kako je navela, cilj je da se nauka intenzivnije uključi u ove procese, da se vide sve činjenice vezane za taj projekat i da se predstave da budu jasne građanima.

Strateški cilj Srbije da bude jedan od ključnih centar razvoja AI

Jelena Begović izjavila je da je strateški cilj Srbije da postane jedan od ključnih centara razvoja veštačke inteligencije i najavila da očekuje da se do kraja godine vide i obrisi zgrada koje se grade za potrebe BIO4 Kampusa.

Begović je rekla za Tanjug da deca dolaze od osnovne škole, a zatim kroz srednju školu u dodir sa veštačkom intelegencijom i dodala da se u Srbiji osniva i sve veći broj start-up kompanija koje na neki način ili primenjuju ili razvijaju veštačku inteligenciju.

"Tako da je to tehnologija koja je stigla i sigurna sam da će postati sastavni deo svih naših aktivnosti. Na kraju krajeva i u mobilnim telefonima već više od dve decenije se koriste neki oblici mašinskog učenja, odnosno takozvane veštačke inteligencije kako ljudi vole da je nazovu. Naravno, to je i sjajna ekonomska šansa zato što to omogućava kompanijama da prošire svoje delovanja, da prošire svoje aktivnosti i na kraju krajeva i naše kompanije da budu mnogo kompetitivnije na svetskom tržištu", navela je ona.

Istakla je da će veštačka inteligencija imati ključnu ulogu u klimatskim promenama i da je to alat koji nam pomaže i da donosimo odluke.