5. oktobar 2024 16:24

Čadež: Investicioni kreditni rejting omogućava privredi lakši dolazak do kapitala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čadež: Investicioni kreditni rejting omogućava privredi lakši dolazak do kapitala

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je danas dobijanje investicionog kreditnog rejtinga od agencije "S&P" kao jednu od najznačajnijih vesti u poslednje dve decenije, koja govori da postajemo zemlja u koju je sigurno i atraktivno ulagati, a gde posao može rasti bez velikih rizika i s povoljnim stopama rasta.

Čadež je u razgovoru za Tanjug naveo da će privreda sada mnogo lakše dolaziti do kapitala za svoje projekte i nove proizvodne kapacitete.

"Nama je veoma važno da naše velike kompanije, naravno i srednje kompanije, što više izvoze na nova tržišta, a ovim postajemo zaista zemlju u koju kapital ulazi. Kapital traži dobre projekte, a mi projekata i te kako imamo", rekao je Čadež.

On je dodao da sve zemlje teže da dođu do investicionog kreditnog rejtinga, jer u tom slučaju domaće tržište postaje tržište u koje ulaže ceo svet.

Sporazum sa UAE plod dobrih odnosa rukovodstva dve zemlje

Marko Čadež ocenio je danas da Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu između Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) pokazuje da jedni druge vidimo kao strateške partnere i dodao da je on plod dobrih, pre svega ličnih, odnosa rukovodstva dve zemlje.

Čadež je u razgovoru za Tanjug naveo da su investitori iz UAE, zahvaljujući stečenom poverenju, već dosta uložili u našu zemlju, a da će sporazum omogućiti dalji razvoj međusobne trgovine i zajedničkog investiranja.

"Ono što možemo da pokažemo jeste da Srbija može da bude hab za ceo evropski kontinent kada su u pitanju investicije iz UAE, ali i da pokažemo našim partnerima da ćemo u budućnosti još bolje poslovati", rekao je Čadež.

Podsetio je da je pre nekoliko godina otvoreno predstavništvo PKS u Dubaiju i najavio dolazak delegacije Privredne komore Dubaija za ponedeljak.