24. oktobar 2024 10:25

Mirek Dušek: Srbija je ostvarila veliki napredak na polju veštačke inteligencije i biotehnologije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mirek Dušek: Srbija je ostvarila veliki napredak na polju veštačke inteligencije i biotehnologije

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Treća po redu međunarodna konferencija "AI_4_LIFE: Biotech Future Forum" okupila je danas u Beogradu domaće i međunarodne stručnjake iz oblasti veštačke inteligencije (AI) i biotehnologije, a izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma Mirek Dušek istakao je da je Srbija ostvarila veliki napredak u ovim oblastima u proteklih godinu dana i pokazala liderstvo u svim nivoima koje je, kako kaže, unela i u globalni dijalog na temu veštačke inteligencije i tehnoloških promena.

"Centar četvrte industrijske revolucije je primer našeg uspešnog partnerstva od osnivanja 2022. godine. Radimo zajedno na unapređenju sveta budućnosti. Želim da izrazim zahvalnost Vladi Srbije na tom partnerstvu i dostignućima koja smo zajedno postigli", rekao je Dušek na otvaranju konferencije u Kraun Plazi.

Prema njegovim rečima, svet se nalazi na prekretnici, a sličan samit održaće se u januaru u Davosu.

"Tema koja se bira za taj samit jeste saradnja za doba inteligencije. Doba inteligencije je u srži četvrte industrijske revolucije. Kada pogledate tempo tehnoloških napredaka, radi se o zaista jedinstvenom dobu u kojem živimo i cela poenta jeste da nije u pitanju jedna, već čitav niz tehnologija", rekao je Dušek.

Ističe da je ključna saradnja kako bi se potencijali iskoristili i doprineli većoj produktivnosti.

"Stalno vidimo promene u industrijskim politikama, promenu klima, političkih klima, ekonomskih klima u raznim državama. Vidimo hiperkonektovane privrede određenih zemalja, koje mogu mnogo brzo da se razvijaju i to treba iskoristiti", rekao je Dušek.

Nagalašava da se u periodu od 2030. do 2040. godine predviđa napredak biloških nauka uz pomoć veštačke inteligencije.

"Dobićemo inovativne terapije, inovativno lečenje i stvoriti materijale koji će manje zagađivati životnu sredinu", naveo je Dušek.

Ističe da prvi lek koji je osmislila veštačka inteligencija, ulazi u drugu fazu ispitivanja, a troškovi za razvoj tog leka smanjeni su za 70 odsto u odnosu na konvencionalnu proizvodnju.

"Veštačka inteligencija stvara brojne prilike u medicini i lečenju što nam omogućava sigurniju budućnost", rekao je Dušek.

Izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma kaže da oni imaju mrežu biotek centara, koja predstavlja globalnu platformu omogućavajući liderima zemalja da predvide buduće razvoje.

"Pre tri godine Srbija je postala prva zemlja u regionu koja se pridružila ovoj mreži, tako što je lansirala odgovarajući centar kombinovanjem biotehnoloških sistema u okviru Srbije. Postala je partner od poverenja u daljem razvoju ovih tehnologija i u globalnoj saradnji za odgovorni razvoj ovih tehnologija", rekao je on.

Dušek dodaje da je Srbija ostvarila veliki napredak u oblasti biotehnolgije.

"Izuzetno smo zadovoljni i ponosni na našu saradnju sa Srbijom. Želim da čestitam Srbiji na tome što je pionir u ovoj oblasti. Tu smo da vas podržimo", poručio je Dušek.

Glavne teme konferencije između ostalog su i državne strategije za veštačku inteligenciju, njen uticaj na transformaciju života, snaga genetičkih podataka u zdravstvenom sistemu, inovativna rešenja za lečenje različitih vrsta raka, kao i revolucionarni naučni rezultati iz BIO4 Kampusa.

Konferenciju su otvorili ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i Ivana Živković iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Organizator je Vlada Srbije u saradnji sa Narodnom skupštinom, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Kancelarijom za IT i eUpravu, Centrom za četvrtu industrijsku revoluciju, Svetskim ekonomskim forumom i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Vlada Srbije i Svetski ekonomski forum osnovali su Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u martu 2022. godine, a on se u svom radu fokusira na primenu biotehnologije i veštačke inteligencije u zdravstvu.

Ovo je prvi takav centar u regionu, treći u Evropi (posle Osla i Moskve) i šesnaesti u svetu.