24. oktobar 2024 10:37

Ivana Živković: Veštačka inteligencija i biotehnologija pomažu, ali moraju da se koriste odgovorno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ivana Živković: Veštačka inteligencija i biotehnologija pomažu, ali moraju da se koriste odgovorno

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Konferencija o biotehnologijjama u Beogradu je postala svetionik tehnološkog razvoja i rezultat je saradnje Vlade Srbije, Svetskog ekonomskog foruma i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), izjavila je danas Ivana Živković iz Regionalnog biroa UNDP na otvaranju trećeg izdanja ove konferencije u Beogradu.

Istakla je da je tema upotrebe veštačke inteligencije (AI) i biotehnologije za unapređenje zdravstva dobro odabrana jer je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila dokument koji se odnosi na budućnsot i kojim treba da se podstiču razvoj i iskorišćavanje veštačke inteligencije i novih tehnologija kako bi one bile na korist svim građanima.

"Nauka i biotehnologija ako se koriste odgovorno mogu biti od velike pomoći ljudima i dati im velike mogućnosti. Veštačka inteligencija nudi dobra rešenja za razne izazove, za javne krize i zaštitu životne sredine. UN su izdale izveštaj za upravljanje AI na korist čovečanstva, optimisti smo u smislu njenog iskorišćavanja, ali i realni oko rizika koje nosi", rekla je ona.

Ocenila jer da je sada momenat kada donosioci odluka, građani, privrednici i stručnajci moraju da sarađuju i unapređuju stanje u ovoj oblasti.

"Podržavamo Vladu Srbije u razvoju privrede zasnovanom na znanju i da pomogne zdravstvenim ustanovama u korišćenju veštačke inteligencije u zdravstvu. Pomažemo i da se unapredi zelena tranzicija", rekla je Živković.

Navela je da je od 2017. godine UNDP okupio oko 500 inovatora sa više od 200 miliona dolara pomoći i da podržava kompanije u zelenoj tranziciji, a njih je sada 80 i to javnih i privatnih.