24. oktobar 2024 13:37

Završen 13. NLB Organic konkurs: Tri miliona za najbolje organske ideje u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Završen 13. NLB Organic konkurs: Tri miliona za najbolje organske ideje u Srbiji

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Na svečanoj ceremoniji 13. NLB Organic konkursa danas u centralnoj zgradi NLB Komercijalne banke dodeljene su nagrade u iznosu od 3.000.000 dinara za prijave iz oblasti organske proizvodnje i prerade hrane.

Glavnu nagradu u iznosu od 1.000.000 dinara u kategoriji biljne organske proizvodnje osvojila je Bojana Jovanović, koja posvećenim radom osnažuje lokalnu zajednicu i povećava njihovu konkurentnost na tržištu.

Glavnu nagradu u oblasti organske stočarske proizvodnje osvojilo je preduzeće "Agro domestica" iz Kraljeva, koje će nastaviti da se bavi razvojem organskom stočarstva u ruralnim oblastima, pogotovo na teritoriji specijalnog rezervata prirode Golija gde se nalazi najveći broj njihovih operanata.

Dodeljene su i dve specijalne nagrade u iznosu od po 500.000 dinara "za damu koja se bavi organskom proizvodnjom" Anabeli Vlček iz Pivnica i za "najuspešnijeg mladog poljoprivrednika do 40 godina" Miloju Bojiću iz Jazka, koji će ovu nagradu iskoristiti za unapređenje kapaciteta i kvalitet organske proizvodnje kroz izgradnju hladnjače koja će obezbediti optimalne uslove za rad.

Predsednik izvršnog odbora NLB Komercijalne banke Vlastimir Vuković izjavio je činjenica da se učestvorostručio broj, ne samo proizvođača, već i obradive zemlje koja se obrađuje na organske načine, potvrda da je inicijativa NLB banke na pravom putu.

"Ove godine više od 70 zahteva smo imali za ovaj naš konkurs što je ozbiljno povećanje i organski proizvođači prepoznaju teži put kao pravi put jer na taj način i zemlja koju obrađujemo i voda i vazduh ostaju za sledeće generacije koje dolaze'', rekao je Vuković za Tanjug.

On je dodao da novi trendovi, poput agroekologije i regenerativne poljoprivrede, dodatno jačaju ovaj sektor, koji postaje ne samo osnova za održivost, već i strateška prednost Srbije na globalnom tržištu.

Na Organic konkurs pristigao je 41 projekat iz Šumadije i Zapadne Srbije, zatim 16 iz Vojvodine, pet iz Južne i Istočne Srbije, osam iz Beograda.

Najveći broj, odnosno 27 prijava je stiglo od gazdinstava koja se bave mešovitom proizvodnjom, 18 je poteklo od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom, a 25 od poljoprivrednika koji se bave stočarstvom i pčelarstvom.