25. decembar 2024 09:10

Fleur de Sel proglašen za restoran godine, Atila Chardonnay 2023 za najbolje belo vino

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fleur de Sel proglašen za restoran godine, Atila Chardonnay 2023 za najbolje belo vino

Foto: Atelje vina „Šapat“

NOVI SLANKAMEN - Restoran "Fleur de Sel", koji posluje u okviru Ateljea vina "Šapat" u Novom Slankamenu, proglašen je za restoran godine 2024. u izboru domaćeg specijalizovanog magazina za vinsku i gastro kulturu Vino&Fino, dok je vino Atila Chardonnay 2023 te vinarije u istom izboru proglašeno je za najbolje belo vino godine koja je na izmaku.

Restoran je izabran u konkurenciji 25 najbolje ocenjenih restorana, odabranih u okviru široke celogodišnje ankete koju je magazin Vino&Fino sproveo među najpoznatijim poznavaocima domaće gastronomske scene, navodi se u saopštenju Ateljea vina "Šapat".

Priznanje restoranu stiglo je nekoliko dana nakon što je dobio prestižnu Michelin zvezdicu, koju do sada nije imao nijedan restoran u Srbiji.

U obrazloženju nagrade navodi se da je restoran moderan je i unikatan, sa izvanrednom hranom, postavkom i servisom, fenomenalnim timom kuvara, somelijera i konobara, sopstvenim vinskim podrumom i zvaničnom titulom Best of Award of Excellence čuvenog magazina Wine Spectator koja je stigla za njihovu vinsku kartu.

"Sve granice gastronomije u našoj zemlji pomerene su kada je pre nepune dve godine na obroncima Fruške gore otvoren 'Fleur de Sel'. U sofisticiranom ambijentu i sa čarobnim pogledom na Dunav, na tanjirima ovde očekujte neočekivano - hranu zbog koje ćete poželeti da ustanete sa stolice i duboko se naklonite maestru", navodi se u obrazloženju.

Vino Atila Chardonnay 2023 Ateljea vina "Šapat" stručni žiri ocenio je sa 96 od maksimalnih 100 poena.

"Savršeno grožđe sa lesa i tehnološka preciznost i sa odležavanjem u različitim vrstama sudova: od gline, preko inoksa do biranih bačvi različitih formata - iznedrili su veliko belo vino, svedočanstvo o posebnosti teroara oko Slankamena i mestu šardonea na Fruškoj gori", navedeno je u saopštenju magazina Vino&Fino.