22. februar 2023 12:31

Primenom izmenjenog Zakona o PDV-u delimično unapređena primena instituta kupaca-proizvođača električne energije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Primenom izmenjenog Zakona o PDV-u delimično unapređena primena instituta kupaca-proizvođača električne energije

Foto: Shutterstock.com/Colour Reactor Rzeszow, ilustracija

BEOGRAD - Primenom izmenjenog Zakona o PDV-u delimično je unapređena primena instituta kupaca-proizvođača električne energije u Srbiji, saopštio je danas Centar za unapređenje životne sredine.

U saopštenju Centar navodi da se promena vidi već iz januarskih računa kupaca - porizvođača.

"Osim što će troškovi kupaca-proizvođača biti umanjeni i period povraćaja investicije u solarne elektrane biti skraćen, došlo je do boljeg usklađivanja zakona iz oblasti energetike i finansija", saopštili su.

Objašnjavaju da je novih zakonskim rešenjem osnovica za obračun PDV-a postala utrošena električna energija, odnosno razlika između preuzete i proizvedene energije, kao i naknada za pristup distributivnom sistemu za razliku preuzete i utrošene električne energije.

"Ovom promenom je delimično uklonjena jedna od barijera na putu pune primene instituta kupac-proizvođač sa neto merenjem", ocenio je Centar.

Ističu da je učinjeni korak važan za pospešivanje učešća građana u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

"Promena ovako važnog zakona u korist kupaca-proizvođača je dobar signal države da želi da izgradi adekvatan regulatorni okvir koji je podsticajan za građane da se uključe u proizvodnju električne energije", poručili su iz Centra.

Smatraju da bi dalji pomaci bili primena istog principa promene obračuna kroz Zakon o PDV-u i Zakon o akcizama.

"Bilo bi poželjno kupce-proizvođače osloboditi i Naknade za podsticaje povlašćenih proizvođača električne energije", navodi Centar.

Od aprila 2022. godine 730 domaćinstava u Srbiji je ostvarilo status kupac-proizvođač, a instalirano je nešto preko šest MW solarnih elektrana na krovovima porodičnih kuća.

"Veoma je važno da se, i na ovaj način, nastavi sa dekarbonizacijom sektora energetike, kao i omogući građanima da daju svoj doprinos energetskoj tranziciji", konstatuje se u saopštenju.

Kupac-proizvođač sa neto-merenjem koji je domaćinstvo podrazumeva izgradnju elektrane za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije koja se koristi za sopstvenu potrošnju, dok se nastali viškovi prebacuju u elektrodistributivni sistem.