13. mart 2023 11:04

Vučić: VGP park povećaće logističke kapacitete, unaprediti konkurentnost i privući investicije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: VGP park povećaće logističke kapacitete, unaprediti konkurentnost i privući investicije

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na otvaranju radova na izgradnji industrijskog parka u Dobanovcima, čiji je investitor panevropska kompanija VGP, da će ti kapaciteti unaprediti sveukupne logističke i industrijske kapacitete naše zemlje i povećati konkurentnost Srbije u regionu i dodatno privući investitore.

Veoma je važno što će ovi kapaciteti unaprediti sveukupne logističke i industrijske kapacitete naše zemlje i povećati konkurentnost Srbije u regionu i dodatno značiti privlačenje novih investicija, rekao je Vučić i izrazio očekivanje da ćemo i ove godine privući više od četiri milijarde stranih direktnih investicija.

"Mi ove godine očekujemo ponovo bez obzira što je teška godina uz mnogo turbulentnih događaja u samo poslednja dva dana, čini mi se da se u finansijskom sektoru i u svetskoj ekonomiji, uz sve političke događaje, dogodilo više nego u prethodne dve ili 10 godina, dakle uz svet to siguran sam da ćemo i ove godine biti šampioni u privlačenju stranih direktnih investicija i opet preći četiri milijarde i verujem da će ovakvi logističko-industrijski i logističko - trgovinski centri imati poseban značaj", naveo je Vučić u obraćanju.

Građani mogu da budu sigurni u banke koje rade uz dozvolu NBS

Predsednik Srbije izjavio je danas da banke u Srbiji sprovode striknu superviziju i da građani mogu da budu sigurni u banke koje rade uz dozvolu Narodne banke Srbije.

Vučić je to rekao nakon početka radova na izgradnji industrijskog parka u Dobanovcima, a na pitanje kakva je situacija sa bankama u Srbiji nakon propasti banke u SAD i dodao da će Srbija voditi računa da ne bude problema.

"Očigledno je šta se tu dogodilo, oni su jedna od ključnih banaka za startapove i davali su fiksne kamatne stope na velike svote, u turbulentnim vremenima. To je velika kriza ne samo u SAD. Vidim da ministarstvo finansija SAD radi na posvećen i ozbiljan način da ne bude većih problema i posledica, ali problema ima. Vidim i da se Ruši Sunak bavi time da spasava britansku filijalu", rekao je predsednik.