15. mart 2023 12:15

POS program: Start podrške za više bezgotovinskih plaćanja u malim i srednjim preduzećima

Izvor: TANJUG

podeli vest

POS program: Start podrške za više bezgotovinskih plaćanja u malim i srednjim preduzećima

Foto: Shutterstock.com/Andrey_Popov, ilustracija

BEOGRAD - Simboličkim elektronskim prijavljivanjem firme Kordoba plus, za subvencije i korišćenje POS terminala, na danas održanoj konferenciji "Bolji način – Digitalizacijom protiv sive ekonomije", startovao je POS program preko koga će mala i srednja preduzeća moći da obezbede prihvat bezgotovinskog plaćanja pod subvencionisanim uslovima.

POS program subvencija Nacionalne inicijative za bezgotovinska plaćanja "Bolji način" namenjen je trgovcima i drugim malim biznisima, kao i institucijama, koji žele da uvedu mogućnost bezgotovinskog plaćanja za svoje proizvode i usluge.

 

Učešćem u programu dobiće besplatnu instalaciju POS terminala ili softverskog rešenja za onlajn prodaju, uz sniženu trgovačku naknadu.

Direktorka kompanije Mastercard za Srbiju, Crnu Goru i BiH Jelena Ristić rekla je da je POS program dobar primer saradnje javnog i privrednog sektora, te da je urađen po modelu poljske gde je imao odlične rezultate.

Dodala je da se tako pospešuje konkurencija i jača slobodno tržište, a da svaki građanin ima mogućnost da izabere kako će platiti.

U program je uključeno devet banaka u Srbiji, navela je ona i dodala da novi partneri mogu i dalje da se prijave.

Generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu Vladimir Đorđević rekao je da je projekat bitan za mala i srednja preduzeća.

Dodao je da olakšavanje prihvata bezgotovinksih plaćanja, znači i olakšavanje poslovanja.

 

Objasnio je da će korisnici programa tokom prve godine prihvata bezgotovinskog plaćanja, kada je i najviše problema, dobiti subvencije u neplaćanju određenih troškova.

On je ocenio da je rast bezgotovskih plaćanja u Srbiji katapultiran od 2016. godine, i ocenio da će POS program dodatno pogurati taj razvoj.

Ocenio je da će uvođenje bezgotovskih plaćanja aktivirati potencijal za razvoj firmi.

Prijave malih i srednjih preduzeća, koja su zainteresovana da pod subvencionisanim uslovima postanu korisnici POS terminala, je preko internet sajta Bolji način.