21. mart 2023 12:25

Brojni načini finansijske podrške razvoju saradnje italijanske i srpske privrede

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brojni načini finansijske podrške razvoju saradnje italijanske i srpske privrede

Foto: TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIĆ

BEOGRAD – Na ekonomskom forumu Srbija – Italija predstavljeni su instrumenti, organizacije i mere finansijske podrške kako bi saradnje privrednika obe strane, a posebno u MSP sektoru bila dodatno podržana.

Izvršni direktor "Cassa Depositi e Prestiti" Dario Skjanapeto ocenio je da forum svedoči o istorijskoj saradnji Srbije i Italije.

Dodao je da Srbija ima izuzetne rezultate u prethodnom periodu, te da je zemlja sa velikim brojem mogućnosti za privrednike.

Govoreći u ime fonda za depozite i kredite Italije, Skjanapeto je rekao da daju podršku preduzećima na polju inovacija I novih tehnologija.

“Izuzetno važno je da se u investicijama zadovolji finansijski segment, kako bi se ojačao izvoz ali I finansiranje razvoja”, rekao je on.

Istakao je da se pažljivo posmatra Srbija a posebno sektori poljoprivrede, prehrambene industrije, kao i podrške malim I srednjim preduzećima (MSP).

Dodao je da je pokrenut i Fond 4.0 za digitalizaciju preduzeća. On je naveo i više drugih instrumenata za podršku pre svega MSP preduzećima u njihovom razvoju.

Naglasio je da su bitne aktivnosti tog segmenta preduzeća u zelenim oblastima I zelenoj tranziciji.

“Želimo da se aktivno uključimo I promovišemo saradnju srpskih I italijanski velikih I malih preduzeća, I da doprinesemo razmeni između dve zemlje”, poručio je Skjanapeto i dodao da su na raspolaganju privrednicima.

Izvršna direktorka italijanske izvozno-kreditna Agencija, SACE Alesandra Riči istakla je da je poslovni svet velika zajednica koja bez uspostavljanja odnosa ne može razvijati poslvoanje.

“Želimo da zajednički dostignemo uspeh u razmeni sa Srbijom”, poručila je ona, istakavši značaj pomoći u prenošenju znanja kroz edukacije, razvoja kontakata da bi se došlo do investicija i instrumenata kojima se garantuju operacije finansiranja.

“Trenutno u Srbiji radimo na mogućnostima finansiranja, kako bi podstakli saradnju preduzeća iz obe države”, rekla je ona.

Dodala je da pružaju za rizik kreditiranja, te da su to iznosi za italijanske investiture od 200.000 do million evra, a garantovali su i za operacije FIATa u Srbiji.

“Želimo da podstićemo rasta međusobne razmene u sve većoj meri”, poručila je ona.

Izvršna direktorka italijanske Agencije za internacionalizaciju poslovanja(SIMEST) Ređina Koradini Darienco istakla je da postoji slično Srbije I Balkana sa Italijom po pitanju MSP.

Istakla je da Agencija posebnu pažnju posvećuje porastu kamatnih stopa, da se trude da nađu instrumente i utičemo na kamatne stope.

“Odlučili da imamo novu meru povoljnih finansiranja za Balkan i Srbiju, a to su I niske kamatne stope, da bi promovisali investicije u digitalizaciju I inovacije”, rekla je ona.

Poručila je da se nada da će dopreti ne samo do preduzeća nego do podizvođača i dobavljača.

“Želimo da prenesemo naše znanje a regionalno predstavništvo u Beogradu otvorićemo do kraja maja”, rekla je ona.

Dodala da je Srbija strateški partner te da je želja da se olakša biznis uparivanje kako bi se saradnja brže razvijala.

Predsednik Izvršnog odbora Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije Dejan Vukotić rekao je da je velika čast i privilegija ali i odgovornost učešće u ovom forumu koji je samo jedan u nizu potvrda da su Srbija i Italija zemlje koje danas u svim segmentima intenziviraju saradnju i bileteralne odnose.

“Srbija je danas zahvaljujući politici saradnje čiji je lider predsednik Srbije Aleksandar Vučić zemlja stabilnosti i ekonomskog rasta spremna da razvija sve vidove saradnje”, rekao je on.

Predsednik italijanskog FINEST-a Alesandro Minon rekao je da je Srbija ima različit jezik ali se ovde oseća kao kod kuće. Očigledno je da postoji nešto što nas objedinjuje i da postoji neka sinergija u zajedničkoj saradnji, dodao je on.

"Zaista sam veoma ponosan što sam čuo ove reči predsednika Vučića koji je pominjao posetu regiji Furlanija – Julijska krajina (iz koje dolazi) kada se upoznao sa preduzećima porodičnog tipa, malim i srednjim preduzećima koja su u velikom procentu prisutna i sa kojima mi sarađujemo već mnogo decenija i mnogo generacija”, rekao je on.

Dodao je da je trgovinska razmena ujedno i razmena prijateljstva.

“Naša regija je prisutna na ovom forumu i svakako može da odigra ključnu ulogu u približavanju tržišta Srbije”, rekao je on.

Istakao je da je uloga FINESTA da promoviše preduzeća koja su prisutna u ovoj regiji.

“Mi kao pravi partneri učestvujemo u finansiranju i aktivnosti ovih preduzeća i u tom slučaju uloga koju imamo jeste da promovišemo joint venture preduzeća i da pomognemo preduzećima kojima je potrebno da se promovišu na novom tržištu”, rekao je on.

Predsednik Izvršnog odbora Unikredit banke Srbije Nikola Vuletić rekao je da bliskost dva naroda seže duboko u prošlost i ogleda se u neraskidivom preplitanju dve kulture i kontinuiranom saradnjom.

“Strateško partnerstvo ogleda se u investicijama od 2010. do 2022. godine prelazi milijardu eura i predstavlja veliki značaj za našu zemlju”, rekao je on.

Unikredit banka je deo Panevropske grupe koja je deo jedne od najuspešnijih evropskih balkanskih grupacija sa više od 15 miliona klijenata šitrom sveta.