29. mart 2023 15:41

Milan Vujanić: Bezbednost električnih automobila i dalje veliki problem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Vujanić: Bezbednost električnih automobila i dalje veliki problem

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Prednosti električnih vozila su značajne, ali je njihova bezbednost još uvek veliki problem, jer tokom sudara može doći do zapaljenja litijumske baterije koja se teže gasi, izjavio je danas profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić.

"Kada se električni automobil upali, ni 11 vatrogasnih kamiona ne mogu da ga ugase, već mora da se gasi hemijskim putem, što je potpuno drugačije", rekao je Vujanić za Tanjug.

 

On je istakao da na putevima trenutno nemamo taj problem pošto nema puno električnih automobila, ali onog trenutka kada ih bude više od 20 odsto u upotrebi, to možemo očekivati.

Prema njegovim rečima, zbog toga možemo imati ozbiljne probleme zbog posebnih propisa za njihovo gašenje, ali na tržištu su se već pojavile kompanije koje proizvode posebne uređaje za gašenje litijumskih baterija.

Vujanić kaže da će građani EU kupovinu električnih automobila obavljati u skladu sa tamošnjim propisima i podseća da su Nemci izbacili iz upotrebe vozila sa motorima ispod euro pet, tako da su zabranili novim registrovanim vozilima da budu manji od eura pet.

"Vi ako imate vozilo euro tri možete ga voziti, a nećete moći da ga prodate, jer sledeći kupac ne može da ga registuje. To znači automobili koji se sada voze i u ovom trenutku, voziće se i posle 2035. ako budu u ispravnom stanju, jedino ako država ne propiše da se zabrani njihova prodaja", rekao je Vujanić.

On je ukazao da je i nekadašnjem automobilu "jugo" bilo propisano koliko sme da ima emisiju ugljen-dioksida, ali po današnjim kriterijumima, ne bi ih zadovoljio i ne bi mogao da se proizvede.

Predsednik Grupacije uvoznika vozila PKS Miloš Petrović istakao da su proizvođači odavno krenuli da proizvode ekološki čiste motore, tako da će ova rigoroznija mera sve to ubrzati.

"Cilj je da do 2050. godine sva vozila budu karbo neutralna. Ono što evropska komisija pokušava, jeste da se ubrza prelazak na vozila koja faktički ne zagađuju čovekovu okolinu", rekao je Petrović.

On je za Tanjug istakao prednost elektičnih vozila osim što imaju manju emisiju štetnih gasova, i da su bešumni, što doprinose očuvanju čovekove okolini, ali ako se električna energija ne dobije iz obnvoljivih izvora, onda oni zagađuju više nego konvencionali motor.

Kao najveća mana ovih automobila istakao je da električna vozila mogu preći samo do 300, eventualno 400 km, što je još uvek prednost konvencionalnih motora.

Evropska komisija propisala je da automobili do 2035. godine moraju imati nultu emisiju ugljen-dioksida, kako bi se smanjila emisija štetnih gasova i pomoglo očuvanju zdravlja građana.